Anthony Joshua novi vladar svjetskog boksa!
Foto: EPA

Pobjeda Joshue nad Kličkom

Anthony Joshua novi vladar svjetskog boksa!

M. Šljivak

Anthony Joshua novi je vladar teške kategorije. Britanski bokser je večeras u Londonu nokautom u 11. rundi pobijedio legendarnog Vladimira Klička i odbranio je naslov IBF prvaka, te je osvojio naslove WBA i IBO prvaka svijeta

Joshua je odlično otvorio prvu rundu. Pogodio je nekoliko puta Klička lijevim krošeom, a prednjim lijevim direktom je uspijevao da razbije odbranu iskusnog Ukrajinca, koji nije imao pravi odgovor u ovoj rundi. Dobro je AJ radio u prvoj rundi koji je stekao prednost kod sudija nakon prve tri minute.

Kličko je na otvaranju druge runde dobro pogodio Britanca desnim direktom, ali je Joshua uspostavio kontrolu u ostatku druge runde i s nekoliko dobrih udaraca je ponovo runda otišla na njegovu stranu.

Joshua odlično ulazi u treću rundu. Napao je od samog početka 41-godišnjeg Ukrajinca i uspio ga je ponovo dobro pogoditi na samom otvaranju, no Kličko je dobro podnio sve udarce, ali je runda otišla na stranu Brtianca.

Kličko je napadom otvorio četvrtu rundu. Dobrim krošeom je pogodio Joshuu, koji je odmah uzvratio i dobro je pogodio protivnika. Koristio je IBF šampion dobro i udarce u tijelo, da bi zatim na minut do kraja ove runde uspio još jednim krošeom da pogodi Klička. Ipak, ova runda je bila jako blizu i oba borca su dobra bila.

Petu rundu na fantastičan način otvara Joshua. Pogađao je serijama Klička, koji je bio u nokdaunu, ali se vratio nakon brojanja sudije. Posjekotina iznad lijevog oka je napravila velike probleme Kličku, koji se uspio vratiti i uzdrmati Britanca, koji je izgledao jako umorno i uz dosta muke je uspio da se spasi.

Šesta runda donosi nokdaun za Joshuu. Kličko ga je dobro pogodio desnim krošeom i Britanac je po prvi put u karijeri završio na podu. Ustao je, ali je Ukrajinac nastavio da dominira i sve je bilo na njegovoj strani.



Joshua je se istrošio tokom pete runde i Kličko je to u šestoj koristio da ga pogađa iz svih oružja, a sedma runda također donosi dobru borbu u kojoj je bivši šampion stekao prednost kod sudija.

Ukrajinac je boksovao sjajno i u osmoj rundi. Na iskustvo je uzimao 27-godišnjeg Britanca, koji se očigledno umorio u početnim rundama. Ipak, uspio je i on da pogodi nekoliko puta u osmoj rundi, ali Vladimir je bez problema izdržao sve udarce i radio je dosta dobro.

Taktički je Kličko sjajno radio ovaj meč. Nastavio je da sigurno boksuje, ali je britanski bokser u devetoj rundi ponovo uspio da dobro pogodi Ukrajinca i da se vrati u meč. 

Nastavilo se sa odličnom borbom i u desetoj rundi. Britanac je ponovo uspio da pogodi dobri Klička, ali nije uspio da stekne neku naročitu prednost. 

Joshua je fantastično ušao u 11. rundu. Ponovo je uzdrmao protivnika, ponovo je žestokog pogodio Klička i poslao ga na pod. Sve je bilo gotovo na kraju runde kada je sudija proglasio pobjedu Joshue nakon novog nokdauna.

Ovo je Joshui 19 pobjeda u karijeri, svih 19 je ostvario nokautom, dok je Kličku ovi peti poraz u 69. borbi.



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi