Armstrong napustio svoju fondaciju Livestrong

Pomogla više od seda miliona ljudi oboljelih od raka

Armstrong napustio svoju fondaciju Livestrong

A. Haznadarević

Posrnuli američki biciklista Lance Armstrong napustio je Upravni odbor humanitarne fondacije "Livestrong", koja se bori protiv raka. Armstrong je prije mjesec dana podnio ostavku i na mjesto predsjednika te fondacije.

"Lance je dobrovoljno podnio ostavku kako bi sačuvao Fondaciju negativnih efekata i afere koja pogađa njegovu biciklističku karijeru. Zahvalni smo mu na osnivanju ustanove koja je za 15 godina pomogla više od sedam miliona osoba oboljelih od raka", poručio je predsjednik fondacije Jeff Garvey, dok je glasnogovornica fondacije Katherine McLane dodala: "Armstrong ostaje našom inspiracijom i jedan od naših najveći donatora".

 

Američka antidoping agencija (USADA) optužila je Armstronga za korištenje zabranjenih sredstava i objavila izveštaj u kojem 26 osoba tvrdi da je sedmerostruki pobjednik Tour de Francea koristio najsofisticiraniji doping program u sportu. USADA je oduzela Armstrongu svih sedam pobjeda na Touru osvojenih između 1999. i 2005. godine i izrekla mu doživotnu zabranu takmičenja, a takvu odluku potvrdila je i Međunarodna biciklistička federacija (UCI).

 

"Fondacija Livestrong" je osnovana 1997. godine i do sada je kroz program te fondacije izdvojeno oko 500 miliona dolara pomoći oboljelima od raka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.