Armstrong priznao da je varao na svim trkama Tour de Francea

EPO, testosteron, transfuzije krvi

Armstrong priznao da je varao na svim trkama Tour de Francea

Lance Armstorng sportista koji je važio za jednog od najvećih svih vremena priznao je u emisiji Oprah Winfrey da je koristio nedozvoljene supstance. 

Armstrong je sedam puta osvojio najprestižniju biciklističku utrku, Tour de France, ali je do tog podvigao stigao uz pomoć dopinga. Oprah je emisiju otvorila sa pet da, ili ne pitanja, Armstrong je na svih pet odgovorio sa da. Winfrey ga je pitala:

Da li je koristio nedozvoljene supstance?

Da li je koristio EPO (eritropietin)?

Da li je vršio transfuzije krvi?

Da li je koristio testosteron?

Da li je varao na svih sedam utrka Tour de Francea?

Potom je Armstrong rekao da je po njegovom mišljenju bilo nemoguće osvojiti sva takmičenja bez korištenja dopinga. Armstrong je dodao da je njegova karijera napravljena na koktelu dopinga, EPO-a, testosterona i krvnih transfuzija. 

"Za mene je ova situacija zapravo jedna velika laž, koju sam ponavljao više puta. A zapravo sam ja donio te odluke, one su bile moja greška i ovdje sam da bih rekao, žao mi je", riječi su Lancea Armstronga. 

Dodao je Armstrong kako se nije plašio da bude uhvaćen, te da je smatrao da je doping nije varanje, nego borba na drugom, većem nivou. Armstorng je još rekao da ga je borba sa rakom pretvorila u čovjeka koji je morao pobijediti pod svaku cijenu. 

"Sva krivica je moja, kao i sva sramota. Dok mi nije dijagnosticiran rak bio sam takmičar, ali ne okrutni takmičar. Tek nakon raka pretvorio sam se u beskompromisnog biciklistu, sa stavom da pobjedim pod svaku cijenu, a to je bilo loše," riječi su Lancea Armstronga. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.