Baklja za Rio se pali 21. aprila naredne godine

Shodno tradiciji

Baklja za Rio se pali 21. aprila naredne godine

Baklja za ljetne Olimpijske igre koje će se iduće godine održati u Rio de Janeiru bit će zapaljena u grčkoj Olimpiji 21. aprila naredne godine, prije nego krene na put prema Brazilu 12 dana kasnije, objavili su organizatori.

Baklja će krenuti put Brazila 3. maja kako bi počela svoj put po toj južnoameričkoj državi koji će trajati sto dana. Organizatori Olimpijskih igara u Riju objavili su početkom srpnja kako će baklju nositi 12.000 nositelja kroz 500 gradova i sela. Rio de Janeiro je prvi južnoamerički grad koji će ugostiti ljetne Olimpijske igre.

Baklja za ljetne, ali i za zimske Igre, tradicionalno se pali uz pomoć paraboličnog ogledala i sunčevih zraka
na svečanosti u Olimpiji, mjestu na kojem su održavane antičke Igre .Paljenje baklje i njeno prenošenje od grada do grada pa sve do mjesta gdje se održavaju Igre nije postojalo u drevnoj Grčkoj, nego su to uveli organizatori OI-a u Berlinu 1936.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije