Bektić o životu izbjeglice: Rugali su mi se zbog odjeće

Danas grabi prema vrhu UFC-a

Bektić o životu izbjeglice: Rugali su mi se zbog odjeće

O Mirsadu Bektiću je, manje više, sve poznato. Još neporaženi UFC-ov borac perolake kategorije je rođen 16. februara 1991. godine u Srebrenici, a zbog crnih devedesetih u našoj zemlji je kao desetogodišnjak preko Italije i Njemačke stigao u Sjedinjene Američke Države. 

Kao novi dečko u školi i gradu, bez oca, često bio je na meti nasilnika i morao se naučiti tući. Sada kada je ostvario svoj 'američki san' pomoću rukavica, za jedan lokalni portal iz Lincolna, gdje ujedno živi, otkrio je kako mu je bilo odrastati životom izbjeglice. 

"Bio sam klinac, a druga djeca su mi se rugala jer sam dva dana zaredom bio u istoj odjeći. Zato sam se tukao, cijelo vrijeme. Bio sam dobar u tome, i sada radim to za život", rekao je Bektić, čiju izjavu prenosi Fightsite. 

Bektić se ne sjeća mnogo rata, ali put do Sjedinjenih Američkih Država pamti.

"U Njemačkoj nam je isteklo vrijeme, majka je potom otišla u američku ambasadu i našli smo se u Lincolnu. Sa devet godina sam učio novi jezik i nove običaje. Jedino što sam znao o Americi je bio Tupac Shakur. I tukao sam se cijelo vrijeme, nikada se nisam povlačio", priča Bektić. 

U MMA svijet Bektić je ušao kada je imao svega 17 godina.

"UFC me pozvao u svoj veliki kamp i odmah sam otišao. Nevjerojatno mi je da sam profesionalac. Imao sam borbe u Japanu, Švedskoj, Brazilu, Engleskoj, treniram s najboljim borcima svijeta. Odsjedam u prvoklasnim hotelima i učim nešto novo o zemljama i upoznajem ljude iz cijelog svijeta. UFC mi je dao mjesto za život, stipendiju i dobivam sav potreban trening”.

Zbog brojnih obaveza Bektić ne dolazi često u BiH, a njegova najveća podrška su majka i brat Senad. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi