Bh. atletičari bolji nego prošle godine

Četiri medalje za BiH na Balkanskom prvenstvu

Bh. atletičari bolji nego prošle godine

Dž. Mrakić

Bosna i Hercegovina, sa svojih 17 atletičara i atletičarki, uzela je učešće na sinoć završenom 68. izdanju Balkanskog seniorskog prvenstva u atletici.

U Pitestiju su se naši atletičari četiri puta popeli na pobjedničko postolje. Bosna i Hercegovina osvojila je jednu srebrenu i tri bronzane medalje. 

Gledajući broj odličja u odnosu na broj takmičara, dolazimo do podatka da je skoro svaki četvrti bh. takmičar, koji se našao u Rumuniji, osvojio jednu od medalja na ovom takmičenju.

Usporedbe radi, prošle godine, također u Pitestiju, našu ekspediciju činila su 27 takmičara. Amel Tuka i Kemal Mešić osvojili su bronzu, dok je naš, trenutno najbolji, bacač kugle Hamza Alić uspio doći do 2. mjesta i donijeti jedino srebro u našu zemlju.

Dakle, ove godine, iako smo imali 10 takmičara manje, uspjeli smo osvojiti medalju više.

Ovaj rezultat bi bio daleko bolji da smo mogli računati na naše najbolje atletičare, Hamzu Alića, Amela Tuku i Kemala Mešića, ali isti se nisu pojavili u Rumuniji kako bi se što bolje pripremili za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Pekingu.

Jedinu bronzanu medalju za našu državu donio je naš srednjoprugaš Dušan Babić, dok su preostale (bronzane) medalje osvojili Mladena Petrušić (sedmoboj), Osman Junuzović (3000 metara stipl) i Dejan Mileusnić (bacanje koplja). 

Ipak, nije ni svugdje konkurencija bila ista, pa se tako rezultatu Rahime Zukić, koja je u disciplini 3000 metara stipl završila tek na 7. poziciji, po IAAF bodovnim tablicama pridaje veća vrijednost nego onima koji su Dušanu Babiću i Dejanu Mileusniću donijeli srebrenu i bronzanu medalju.

Osman Junuzović, koji je bio treći u disciplini 3000 metara stipl, oborio je lični rekord i ostvario najznačajniji rezultat bh. atletičara na Balkanskom prvenstvu. 

Iza njega se nalaze pomenuta Rahima Zukić i osvajač bronzane medalje Dejan Mileusnić.

Najznačajniji rezultati – IAAF bodovne tablice:

1. (1033) Osman Junuzović – 3000 metara stipl (8:50,76)
2. (1015) Rahima Zukić – 3000 metara stipl (10:33,98)
3. (1010) Dejan Mileusnić – bacanje koplja (74,56)

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.