BiH u najtežoj timskoj utrci na svijetu predstavljaju Felić, Savić, Solomun i Santrač

Red Bull Dolomitenmann

BiH u najtežoj timskoj utrci na svijetu predstavljaju Felić, Savić, Solomun i Santrač

M. Skaka

Red Bull Dolomitenmann, najteža timska utrka na svijetu, održat će se 12. septembra  ove godine u blizini austrijskog Lienza.

Osnivač i organizator ovog takmičenja je Werner Grissmann, bivši skijaš Svjetskog kupa. Svake godine se takmiči oko 110 timova, a svaki tim sastoji se od trkača, kajakaša, bicikliste i paraglajdera. I BiH će po prvi put imati svoje predstavnike na ovom eminentnom nadmetanju. Nermin Felić (trčanje), Darko Savić (kajakaš), Nikola Solomun (biciklista) i Dejan Santrač (paraglajder) predstavljat će našu državu u nadmetanju podno Alpa.

Bh. tim danas putuje u Austriju gdje će braniti boje BiH. Svi takmičari spremni su na teška iskušenja koja ih očekuju. Vjeruju da će ostavariti dobar rezultat. Nermin Felić (41), se trčanjem bavi još od malih nogu. No, intenzivno posljednje četiri godine. Naglašava kako je za Red Bull Dolomitenmann čuo od poznanika i preko medija:

“Za bh. tim sam saznao tek prije nekoliko dana. Nadam se da  nam ovo neće biti jedina zajednička utrka. Daću sve od sebe  kako bi imali što bolji rezultat. Ovu šansu treba iskoristiti jer samo učešće na ovako poznatoj utrci puno znači. Na ovakvim timskim takmičenjima još nisam učestvovao, ali na  drugima jesam “, kazao je Felić.

Darko Savić (24), jedan je od najboljih kajakaša svijeta. Ovim sportom bavi se 15 godina. Do sada je učestvovao na najznačajnijim svjetskim i evropskim prvenstvima. Njegovo iskustvo bit će izuzetno važno za bh. tim.

“Red Bull Dolomitenmann je meni vrlo poznat događaj iz razloga što dosta mojih prijatelja kajakaša iz inostranstva nastupa na njemu. Do sad sam dva puta učestvovao na Red Bull Dolomitenmannu gdje sam nastupao za austrijske timove. Jedan od njih je i Wings For Life gdje sam bio u timu sa poznatim ski - skakačem Andreasom Goldbergerom i snowboarderom Benjaminom Karlom. Od ove utrke očekujem da protekne bez većih problema. Po dosadašnjem iskustvu mogu reći da je ovo jedna od najnapornijih trka koje vozim u sezoni. Jedna od mojih želja je bila da jednog dana Bosna i Hercegovina ima svoj tim. Imamo kvalitet, momci su u dobroj formi, a želja i volja za dobrim rezultatom sigurno ne nedostaje“, potcrtava Savić.

Dodaje kako se ozbiljno priprema za ovu utrku, jer mu je to veliki izazov.

„Ova sezona mi je bila dobra, mislim da ću dobro odraditi svoj dio posla“, jasno poručuje višestruki prvak BiH u kajaku.

Nikola Solomun (21) će na pomenutom takmičenju voziti bicikl. Istakao je kako se  downhillom bavi više od šest godina, a XC vozi  iz hobija tri ili četiri godine.

“Za Red Bull Dolomitenmann sam čuo nekada davno. To je veliki događaj. Očekujem da će biti žestoko, sve su discipline teške na svoj način. Bit će velika borba, moramo dati 100 posto od sebe da odradimo sve kako treba. Što se tiče bh. tima, mogu reći da imamo kvalitet. Svi su sigurno uzbuđeni, ali vjerujem kako će posao odraditi rutinski. Nisam učestvovao na ovom takmičenju, ali sam optimista”, zaključio je Solomun koji iza sebe imao dobre rezultate.

Dejan Santrač  (44) branit će boje BiH u paraglajderu, sportu koji trenira od 1990. godine. Kaže kako će nastup u Austriji za njega biti novo iskustvo.

“U paraglajdingu sam još  od 1990.godine. Očekujem dobro druženje, ovo je novo iskustvo. Što se tiče rezultata daću svoj maksimum za tim.“, kazao je Santrač koji je na nekoliko takmičenja u BiH osvajao prva mjesta.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.