Bingham i Trumpa poslao kući, Murphy ubjedljiv

Bingham i Trumpa poslao kući, Murphy ubjedljiv

A. Beganović

U finalu Svjetskog prvenstva u snookeru, koje se igra u Sheffieldu u Crucible thetaru igrat će Shaun Murphy i Stuart Bingham.

Shaun Murphy je u polufinalu bez većih problema savladao Barryja Hawkinsa (17:9), koji je na megdan Murphyju stigao umoran, pošto je u četvrtfinalu rezultatom 13:12 savladao Neila Robertsona.

Murphy je znao iskoristiti njegov odmor i nakon prve sesije je imao prednost od četiri framea (6:2). U drugoj sesiji Murphy je bio još uspješniji, odnosno nakon iste imao je prednost od 10 frameova (13:3), pa je pitanje pobjednika već tada bilo odlučeno.

Uspio se Hawkins izboriti za četvrtu sesiju, odnosno nakon treće rezultat je glasio 16:8 za Murphyja, koji je na kraju zasluženo slavio 17:9. Murphy je meč završio sa pet trocifrenih breakova, dok je Hawkins napravio tri trocifrena breaka.

Drugi polufinalni meč između Stuarta Binghama i Judda Trumpa bio je mnogo uzbudljiviji, a pitanje pobjednika odlučeno je tek u posljednjem 33. frameu. 

Bingham, koji je u četvrtfinalu nadigrao po mnogima najvećeg favorita za osvajanje naslova Ronnieja O'Sullivana i u polufinalu je kreirao senzaciju. Trump je fenomenalno igrao u prethodna tri meča i kao veliki favorit je ušao u duel sa Binghamom.

Međutim, Bingham je u prvoj sesiji odigrao dosta dobro i na odmor je otišao sa prednošću od dva framea (5:3). I nakon druge imao je indentičnu prednost (9:7), da bi na otvaranju treće Trump stigao do izjednačenja (9:9). No, Binghmam odgovara osvajanjem četiri uzastopna framea za vodstvo 13:9, da bi se Trump uspio vratiti na 13:11 pred početak posljednje četvrte sesije.

Bingham je držao prednost do samog finiša, odnosno imao je dvije meč lopte koje nije iskoristio pa je pobjednik odlučen u posljednjem frameu. Mnogo nadmudrivanja i sjajnih odbrambenih poteza je viđeno u posljednjem frameu, a pobjednika su odlučila dva nevjerovatna "planta" Binghama, koji je u presudnim trenucima pokazao i veliku dozu hrabrosti za šta je na kraju naagrađen.

U meču je viđeno pet trocifrenih breakova od čega je Bingham napravio dva, a Trump tri.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.