Briljantni Britanac i sjajna početnica odnijeli pobjede

Hunt i Ifflandova slavili na Azorima

Briljantni Britanac i sjajna početnica odnijeli pobjede

O. Lekić

Gary Hunt je sjajnim trijumfom na Azorima došao do druge uzastopne pobjede, ostavivši iza sebe Amerikanca Andyja Jonesa na drugom i Meksikanca Jonathana Paredesa na trećem mjestu. U konkurenciji žena, australska takmičarka s pozivnicom Rhiannan Iffland također je ostvarila drugu pobjedu iz dva takmičenja, nakon velikog uspjeha na svom debitantskom nastupu u Teksasu. Kanađanka Lysanne Richard osvojila je drugo mjesto, a Amerikanka Ginger Huber se na pobjedničko postolje popela kao treća.

Svježe nakon pobjede u Kopenhagenu prije tri sedmice, i ispred publike koja se u stotinjak čamaca okupila da posmatra takmičenje, Hunt je na netaknutim portugalskim liticama usred Atlantika dostigao novi nivo, što je naročito impresivno s obzirom na teške uslove za skokove. Dok su se njegovi suparnici mučili sa svojim skokovima, briljantni Britanac bio je precizan i siguran, manevrišući vješto u zraku i uranjajući ispod valova skoro bez ikakvog pljuska vode. Ovom pobjedom petostruki prvak je izbio na čelo ukupnog poretka, ispred Paredesa koji se po treći put uzastopno popeo na pobjedničko postolje, nakon pobjede u Teksasu i drugog mjesta u Kopenhagenu. Sa osvojenim drugim mjestom, svojim najboljim plasmanom u karijeri, Andy Jones (SAD) je cijelog vikenda bioprimjer konzistentosti, elegantno skačući i uranjajući u vodu dok su mnogi drugi takmičari svoje skokove izvodili s naporom.

U takmičenju žena, fenomenalna početnica Rhiannan Iffland nastavila je prkositi svom statusu takmičarke s pozivnicom, nadmašivši svoje iskusnije suparnice još jednim impresivnim nastupom, ovog puta dokazujući svoje umijeće na litici kao i na platformi. Lysanne Richard je zauzela drugo mjesto na pobjedničkom postolju zahvaljujući zaista spektakularnom skoku iz finalne runde, za koji je dobila 104,00 boda – najvišu ocjenu ikad za pojedinačni skok u ženskoj konkurenciji. Iskusna Ginger Huber zaokružuje prvoplasiranu trojku uz još jedan dobar nastup, ponovo osvojivši treće mjesto na ovoj lokaciji kao i prošle godine.

Pažnja će se sada usmjeriti ka Francuskoj, jer najbolji svjetski skakači putuju u historijski lučki grad La Rochelle, gdje se očekuje da rekordni broj gledalaca priredi sjajnu atmosferu na četvrtoj stanici sezone.

Finalni rezultati - Muškarci:

1. Gary Hunt (GBR) – 540,40 bodova
2. Andy Jones (SAD) – 469,10
3. Jonathan Paredes (MEX) – 464,00
4. Orlando Duque (COL) – 462,25
5. Artem Silchenko (RUS) – 450,50
6. David Colturi (SAD) – 441,20
7. Blake Aldridge (GBR) – 438,90
8. Steven LoBue (SAD) – 412,85
9. Kyle Mitrione (SAD) (pozivnica) – 296,00
10. Michal Navratil (CZE) – 295,10
11. Sergio Guzman (MEX) – 279,15
12. Kris Kolanus (POL) (pozivnica) – 263,50
13. Todor Spasov (BUL) (pozivnica) – 258,40
14. Miguel Garcia (COL) (pozivnica) – 214,20

Žene

1. Rhiannan Iffland (pozivnica) (AUS) – 251,00 bod
2. Lysanne Richard (CAN) – 245,30
3. Ginger Huber (SAD) – 241,00
4. Helena Merten (AUS) – 231,50
5. Yana Nestsiarava (pozivnica) (BLR) – 216,50
6. Cesilie Carlton (SAD) – 213,25
7. Rachelle Simpson (SAD) – 196,90
8. Adriana Jimenez (MEX) – 181,30
9. Jaki Valente (pozivnica) (BRA) – 181,30

Snimak takmičenja

Snimak takmičenja sa Azora možete pogledati na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 14. augusta, u 6pm po istočnom američkom vremenu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi