Bronzane medalje za Sadikovića i Samardžić na EP

Veliki uspjeh

Bronzane medalje za Sadikovića i Samardžić na EP

Dž. Mrakić

Džudo je definitivno olimpijski sport koji je donio najviše medalja sa velikih takmičenja u Bosnu i Hercegovinu

Nakon što je Toni Miletić osvojio bronzanu medalju na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu za kadete, dobar rezultat na Evropskom juniorskom prvenstvu ostvarili su Harun Sadiković i Aleksandra Samardžić.

Sadiković, inače 14. junior svijeta, u 1. kolu kategorije preko 100 kg bio je slobodan, u 2. kolu pobijedio je Austrijanca Stephana Hegyja, dok je u 3. kolu poražen od trenutno najboljeg juniora svijeta, ruskog predstavnika Ruslana Shakhbazova.

U repasažu je bio bolji od favorizovanog Ukrajinca Zvierieva, inače petog svjetskog juniora, a bronzanu medalju osigurao je pobjedom nad Rumunom Croitoruom.

Četvrta juniorka svijeta, Aleksandra Samardžić, u kategoriji do 70 kg na putu do bronzane medalje porazila je Crnogorku Peković (IJF 59), Dankinju Sook (IJF 13) i Talijanku Prosdocimo (IJF 7), a bolja od nje jedino je bila predstavnica Mađarske, Szabina Gercsak (IJF 11), koja je na kraju ponijela titulu juniorske prvakinje Evrope.

Vrijedi istaći da su tri od pet seniorskih evropskih medalja u olimpijskom sportovima za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu donijeli džudisti (Vlaškovac, Alić i Cerić), i definitivno je jedan od sportova u kojem ostvarujemo velike rezultate na međunarodnim takmičenjima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.