Cancellara za istoriju
Fabian Cancellara

Švicarac postao po treći put svjetski prvak

Cancellara za istoriju

M. Maksimović

Švicarski biciklist Fabian Cancellara je potvrdio da je pravi majistor utrka na kronometar. On je na  Svjetskom prvenstvu  po treći je put u karijeri osvojio naslov svjetskog prvaka u vožnji na kronometar.

Olimpijski pobjednik u ovoj disciplini iz Pekinga prošle godine, naslovima svjetskog prvaka
iz Salzburga 2006., te Stuttgarta 2007. pridodao je i ovogodišnji u Mendrisiju čime je postao prvi vozač u istoriji koji je postao svjetski prvak na kronometar u svojoj zemlji.

Cancellara je 49,8 kilometara prešao za 57:55 minuta (prosječna brzina 51,6 km/h), što je bilo za čak 1;27 minuta brže od drugoplasiranog Šveđanina Gustava Erika Larssona, dok je bronca pripala Nijemcu Tonyju Martinu sa 2:30 minuta zaostatka.

Branitelj naslova svjetskog prvaka kojega je osvojio prošle godine Vareseu, Nijemac Bert Grabsch
zauzeo je tek 10. mjesto sa 3:37 minuta zaostatka za Cancellarom.

Rezultati:
1.Fabian Cancellara (Švi) 57:55
2.Gustav Erik Larsson (Šve) +1:27
3.Tony Martin (Njem +2:30
4.Tom Zirbel (SAD) +2:47
5.Marco Pinotti (Ita) +3:02
6.Janez Brajkovič (Slo) +3:08
7.Koos Moerenhout (Ned) +3:11
8.Aleksandar Vinokurov (Kaz) +3:20
9.Ignatas Konovalovas (Lit) +3:33
10.Bert Grabsch (Njem) +3:37

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.