CAS potvrdio: Bez ruskih atletičara na Olimpijskim igrama

Suspenzije zbog dopniga

CAS potvrdio: Bez ruskih atletičara na Olimpijskim igrama

A. Beganović

Žalba Atletskog saveza Rusije nije usvojena na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani tako da suspendovani ruski atletičari i atletičarke neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Brazilu.

Sportski sud za arbitražu (CAS) u Lozani podržao je odluku Svjetske atletske federacije o suspenziji ruskih atletičara i atletičarki zbog sistematskog dopinga u koji je bilo uključeno i Ministarstvo sporta Rusije.

Tako čak 68 atletičara i atletičarki iz Rusije neće učestvovati na Olimpijskim igrama dok će ostali ruski sportisti imati priliku da se nađu u Riju ukoliko ispunjavaju nekoliko uslova, a glavni je da su na doping testirani van Rusije.

"Potvrđeno je da su ruski atletičari suspendovani sa Olimpijskih igara, no istovremeno se izrečena suspenzija ne odnosi na ostatak ruskog tima", izjavio je jedan od članova komisije za Suda za sportsku arbitražu.

Olimpijski odbor Rusije ima pravo žalbe Saveznom sudu u Švicarskoj, a ministar sporta u Rusiji, Vitalij Mutko, razočaran je odlukom CAS-a.

"Razmotirt ćemo naše daljnje korake. Mislim da je odluka pristrasna i politizirana, te da nema pravne osnove", izjavio je Mutko.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije