Cavendish stigao Leducqa

Topi se prednost vodećeg

Cavendish stigao Leducqa

M. Maksimović

Britanac Mark Cavendish pobjednik je 13. etape biciklističke utrke Tour de France, 173 kilometara dugačke dionice od Toursa do Saint-Amand-Montronda, dok je vodstvo u ukupnom poretku zadržao Britanac Christopher Froome.

Borba za vrh ukupnog poretka bila je vrlo zanimljiva u ovoj etapi, Bauke Mollema i Alberto Contador su odradili veliki dio posla, pa su se približili Froomeu. Contador je prošao ciljem kao sedmi u vremenu pobjednika, dok je Mollema zavšio kao treći.Vodeći Chris Froome je ušao u cilj kao 26. s minutom i devet sekundi zaostatka.

Za Marka Cavendisha pobjeda u 13.etapi Toura ukupno je 25 koliko ih ima i Francuz André Leducq. Ispred Cavendisha su ostali Francuz Bernard Hinault (28) i legendarni Belgijanac Eddy Merckx (34)

U ukupnom poretku Froome vodi s 2:28 minuta prednosti pred Mollemom, dok je treći Španjolac Alberto Contador Velasco s 2:45 minuta zaostatka.

U subotu bicikliste očekuje 191 kilometara dugačka dionica od Saint-Pourcain-sur-Sioula i Lyona.


Rezultati 13.etape:
1.Mark Cavendish (VB/Omega Pharma-Quick Step) 3:40:08
2.Peter Sagan (Slk,Cannondale)
3.Bauke Mollema (Hol,Belkin)
4.Jakob Fuglsang (Dan,Astana)
5.Niki Terpstra (Hol,Omega Pharma-Quick Step)
6.Roman Kreuziger (Češ,Saxo-Tinkoff)
7.Alberto Contador Velasco (Špa,Saxo-Tinkoff)
8.Laurens Ten Dam (Hol,Belkin)
9.Sylvain Chavanel (Fra,Omega Pharma-Quick Step) + 0:06
10.Michael Rogers (Aus,Saxo-Tinkoff) 0:09...


Ukupni poredak:
1.Christopher Froome (VB,Sky) 51:00:30
2.Bauke Mollema (Hol,Belkin) + 2:28
3.Alberto Contador Velasco (Špa,Saxo-Tinkoff) 2:45
4.Roman Kreuziger (Češ,Saxo-Tinkoff) 2:48
5.Laurens Ten Dam (Hol,Belkin) 3:01

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.