Četiri slučaja dopinga na POI u Londonu

Četiri slučaja dopinga na POI u Londonu

E. Škorić

Nakon brazilskog dizača utega Brune Pinheire Carra na paraolimpijskim igrama u Londonu zabilježena su još tri slučaja dopinga.

Na dopinškoj kontroli pali su ruski dizači utega Nikolaj Marfin i Radim Rakitin, te njihov gruzijski kolega Šota Omarašvili i sva trojica su suspendirana na dvije godine.

 

Marfin i Rakitin su bili pozitivni na hormon rasta (hGH), dok je Gruzijac uzimao nedozvoljene steroide. Otkriveni su nakon novih metoda testiranja kojima je moguće otkriti uzimanje hGH daleko ranije nego do sada. Dio stručnjaka smatra kako će nova metoda testiranja donijeti veliki napredak u borbi protiv dopinga hormonom rasta.

Do sada je detekcija hormona rasta preko standardnih doping testova bila vrlo komplicirana, zbog čega je hormon rasta da sada predstavljao jedan od najvećih problema u borbi protiv dopinga. 

 

Osnovna posljednica uzimanja hGH-a je jačanje muskulature, što pomaže u otpornosti na ozljede i zato se često uzima tijekom fizičkih priprema, odnosno uoči natjecateljske sezone. 

 

"Nova metoda će donijeti revoluciju u borbi protiv zlouporabe hormona rasta," kazao je Jose Antonio Pascual, šef Anti-dopinške komisije Međunarodnog paraolimpijskog odbora. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.