Četiri Tukina rezultata unutar najboljih pet

Čovjek koji piše historiju

Četiri Tukina rezultata unutar najboljih pet

Dž. Mrakić

Amel Tuka u 2015. godini napravio je velike stvari za Bosnu i Hercegovinu.

Postao je prvi bh. predstavnik koji je osvojio miting Dijamantne lige, postavio je najbolji rezultat sezone na 800 metara i osvojio je prvu seniorsku svjetsku medalju za Bosnu i Hercegovinu u nekom od olimpijskih sportova.

Vremena kojima je stizao do ovih rezultata stvarno su impozantna, a zanimljivo je da su četiri Tukina vremena iz 2015. godine među pet najznačajnijih rezultata Bosne i Hercegovine od njene nezavisnosti.

Naime, Međunarodna atletska federacija ima određene tablice koje procjenjuju vrijednost određenog rezultata unutar svake discipline. Laički govoreći, što je rezultat bliži svjetskom rekordu unutar te discipline - to više bodova nosi.

Trenutno se, pored Amela Tuke, unutar najboljih pet drži tek Elvir Krehmić, čiji rezultat 2.31 u skoku u vis i nakon 17 godina predstavlja državni rekord Bosne i Hercegovine. Krehmića je Tuka zbacio sa četvrtog mjesta rezultatom iz polufinalne utrke na Svjetskom prvenstvu, koji iznosi 1:44,84.

U ukupnom poretku to izgleda ovako:

1. (1246) Amel Tuka 1:42,51
2. (1207) Amel Tuka 1:43,80
3. (1196) Amel Tuka 1:44,19
4. (1176) Amel Tuka 1:44,84
5. (1175) Elvir Krehmić 2,31

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije