Čika Mirko u devetoj deceniji odpedalao 85 kilometara

Od Novog Grada do Banja Luke

Čika Mirko u devetoj deceniji odpedalao 85 kilometara

Piše: D. Vejo
Njega je život osjedio davno. Priča dolazi iz Novog Grada a kao glavni akter iste je 84-godišnji Mirko Vasić koji je u već podmuklim godinama odlučio da sjedne na svog dvotočkaša i otisne se u pravcu grada na Vrbasu.

U svojoj devetoj deceniji, sjeo je na već izvozani bicikl i uputio se iz Novog Grada ka Banjaluci. Kako se rodila ideja za ovaj poduhvat dug 85 kilometara, rekao je deda Mirko.

"Biciklizam je za mene već godinama hobi. Želio sam svima da pokažem kako i stariji ljudi mogu da izdrže tako dalek put. Ja dnevno biciklom prelazim i do 50 kilometara ali istim putem, tako da sam ovaj put odlučio da promijenim rutu", rekao je za SportSport.ba deda Mirko.

Zdravstvenih problema kako kaže nije imao.

"Iskreno, nisam se ni umorio. Niti u jednom trenutku nisam osjetio nikakvu bol kao ni napor. Sve je proteklo u najboljem redu. Jedino s čim sam imao problema to je put, na samom ulasku u Banjaluku dočekala me je uzbrdica koja je zadala malih poteškoća ali i to sam lako premostio", dodaje on.

Biciklista iz Novog Grada ima poruku za mlade.

"Preporučio bih omladini da se bavi bilo kojim sportom. U mom slučaju to je biciklizam. Neka se ne boje ići na put, samo neka voze oprezno i cilj će biti ostvarljiv", zaključuje čika Mirko.

Kao retrospektivu ove priče, možemo reći da godine nisu bitne, bitna je volja.