Contadoru nagrada Velo d'Or

Po izboru novinara Vela

Contadoru nagrada Velo d'Or

Pobjednik Vuelte Španac Alberto Contador dobitnik je prestižne biciklističke nagrade za 2014. Velo d'Or, koju od 1992. dodjeljuje francuski magazin Velo. Contador je u izboru novinara slavio ispred pobjednika Tour de Francea Talijana Vincenza Nibalija.

Tokom 2014. Contador je pobijedio na utrci po Baskiji te na utrci Tirreno-Adriatico. Contadoru je to rekordni četvrti put da je dobitnik ove nagrade nakon 2007., 2008. i 2009. Njegov zemljak Miguel Indurain dva je puta osvojio Velo d'Or.Contador je poznat po svojim penjačkim sposobnostima, a od 2009. poznat je i kao uspješan trkač. Hvaljen je kao najbolji u svojoj kategoriji i kao solidan vozač na svim vrstama trke: penjačkim, trkačim i etapnim. Peti je biciklist u itoriji koji je osvojio sva tri Grand Toura (Giro, Vuelta i Le Tour) i prvi Španjolac kojemu je to uspjelo.

Contadora je Arbitražni sportski sud suspendovao na dvije godine jer je bio pozitivan na anabolik klenbuterol drugog dana odmora na Tour de Franceu 2010.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.