Cotto izgubio titulu prvaka prije okršaja s Alvarezom

Reakcija WBC-a

Cotto izgubio titulu prvaka prije okršaja s Alvarezom

Dž. Mrakić

Samo tri dana prije velikog meča između velikana srednje kategorije u boksu, Miguela Cotta i Saula Alvareza, WBC je odlučio Cottu oduzeti titulu svjetskog prvaka.

Borba u Las Vegasu 21. novembra dogovorena je u catchweightu od 70.3 kilograma, ali, iako Portorikanac (40-4) neće braniti titulu, titula svjetskog prvaka i dalje je u igri za Canela (45-1). Ukoliko pobijedi, World Boxing Council će ga priznati za prvaka.

WBC nije konkretno naveo razloge zbog kojih se odlučio na ovaj potez, ali pretpostavka je da ima veze s tim da se pobjednik u sljedećoj borbi mora naći u ringu s Gennadyjem Golovkinom.

"WBC-ova odluka zasniva se na činjenici da Miguel Cotto i njegov kamp ne žele prihvatiti pravila i propise nadležnog tijela i uslove koje je WBC postavio kako bi odobrio borbu. Jednostavno rečeno: Ne žele poštovati ista pravila koja su vrijedila kada je Cotto osvajao titulu. WBC želi sreću Miguelu Cottu i žali što je moralo doći do ove odluke."

Inače, za borbu s Canelom WBC je postavio uslov da se pobjednik meča mora boriti sa Golovkinom. Iako je GGG obvezni izazivač, WBC je Cottu prethodno odobrio dobrovoljnu odbranu naslova protiv Saula Alvareza i Daniela Gealea prije njega.

Kazahstanac (34-0) je u međuvremenu 31. nokautom u karijeri porazio IBF prvaka Davida Lemiuexa (34-3).

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.