Cotto protiv Alvareza: Borba za bijeg od Golovkina!

Duel za WBC naslov

Cotto protiv Alvareza: Borba za bijeg od Golovkina!

M. Šljivak

Las Vegas je večeras domaćin dugo očekivanog bokserskog spektakla.

Rukavice će u Gradu grijeha u borbi za WBC pojas u srednjoj kategoriji ukrstiti Miguel Cotto i Saul Alvarez.

WBC je nekoliko dana prije meča oduzeo naslov Portorikancu. Cotto je ostao bez naslova prvaka zbog odbijanja plaćanja naknade za ovaj meč, jer se duel nije trebao raditi u srednjoj kategoriji, već u "catch weightu". To znači da su oba borca morala platiti naknadu, što Cotto nije učinio,

Rukovodstvo WBC organizacije odlučilo je da mu oduzme pojas. On je odbijanjem plaćanja izbjegao susret protiv kazahstanske nokaut mašine  Gennadyja Golovkina, navukao je gnjev publike, te će sigurno svi ljubitelji boksa biti na strani Alvareza u ovom duelu

Ako Cotto dobije meč, on neće postati šampion. Titula će ostati upražnjena, ali ako Canelo bude digao ruke, postaće WBC prvak svijeta u srednjoj kategoriji. Ipak, ni on se neće boriti protiv Golovkina, jer smatra kako fizički još nije spreman za meč, pa je ovaj dvoboj ostao bez pravog žara.

Koliko je Cottu stalo do naslova, dovoljno govori izjava za ESPN, samo nekoliko dana pred veliki duel.

"Imam dovoljno pojaseva u svojoj kući i s novcem kojeg sam uštedio mogu kupiti koji god pojas želim. I u svojoj kući mogu biti prvak čega god želim", rekao je Cotto.

Šta možemo očekivati od borbe Cotto - Alvarez?

Sigurno je da će publika u ovom meču uživati u jako atraktivnom boksu. Oba borca su beskompromisna, fantastični udarači i spektakl je zagarantovan.

Cotto je iskusniji. Deset godina je stariji od Canela, ali upravo ta mladost Meksikancu bi mogla donijeti prevagu. Alvarez je strašan udarač. Najbolje je to osjetio James Kirkland u maju ove godine, kada je u tri runde pretrpio teške batine i brutalan nokaut.

Ipak, s druge strane, Junito je bokser koji se ne plaši nikog. On će hrabro ući u okršaj, a ako bude mogao podnijeti žestoke udarce, te bude pametno i mirne glave odradio meč, bliži će biti pobjedi.

Spektakl je zagarantovan, a borba bi vrlo lako mogla završiti teškim nokautom s bilo koje strane.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.