Dan prvog pada velikog Tysona

Prvi poraz u karijeri za Mikea Tysona

Dan prvog pada velikog Tysona

M. Šljivak

Mike Tyson definitivno je jedan od najboljih boksera svih vremena.

Od njegovog dolaska na veliku scenu, pa sve do početka devedesetih godina, činilo se kako Iron Mikeu ne može niko ništa.

Postao je Tyson sa 20 godina najmlađi prvak svijeta u novembru 1986. godine, a protivnike je nezaustavljivo rušio sve do 11. februara 1990. godine kada je veliki Mike prvi put pao.

Tada je na opšte zaprepaštenje Tyson nokautiran u Tokyju od Bustera Douglasa u 10. rundi meča i izgubio je tri naslova prvaka teške kategorije.

Ispostaviće se da je ovaj poraz praktički završio karijeru velikog Mikea. Nakon toga je zbog silovanja zaglavio i u zatvoru, da bi ipak 1996. godine pobjedama nad Frankom Brunom i Bruceom Seldonom osvojio WBC i WBA naslove, no karijera mu je potpuno pala porazima od Evandera Holyfielda.

Nikada Mike više nije bio isti. Imao je nekoliko pobjeda do kraja karijere, ali je uglavnom u ozbiljnim mečevima izvukao deblji kraj i išao je na pod.

Douglas je te 1990. godine ušao kao autsajder u meč s Tysonom. Ipak, odradio je perfektnu borbu i u 10. rundi je serijom udaraca oborio Tysona koji nije znao gdje se nalazi.

Ovaj poraz je psihički uništio Mikea koji više nikada nije bio na pravoj razini.

Ni Douglas nije dugo držao naslove. Nekoliko mjeseci kasnije poražen je od Holyfielda, ali je imao veliki utjecaj na pad karijere velikog Mikea Tysona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti