Darko Savić, juriš na svjetsku titulu

Najbolji kajakaš u BiH

Darko Savić, juriš na svjetsku titulu

M. Skaka

Video nas vodi na ludu vožnju niz Vrbas sa Darkom Savićem, najboljim kajakašem u BiH i jednim od deset najboljih u svijetu. Darko govori o kajaku, o tome kako trenira, od koga je naslijedio ljubav i talenat za kajak, o Olimpijadi, Svjetskom prvenstvu i ambicijama za ovu godinu...

Darko Savić je vlasnik najboljih rezultata u historiji kajakaškog sporta u BiH. Na domaćem terenu, na svom Vrbasu, osvojio je 5. mjesto na Evropskom prvenstvu, a ušao je i u prvih deset na svjetskoj rang listi. U 2016. godini pred Darkom su dva velika izazova: ispunjenje norme za Olimpijske igre u Riju, te nastup na Svjetskom prvenstvu čiji je domaćin Banja Luka. 

Sve je za Darka počelo kada je zajedno sa vršnjacima iz naselja otišao na jedan trening. Kako kaže, pošao je iz čiste razonode, ne sluteći da će nastati neraskidiva veza između njega, kajaka i Vrbasa. Tek nakon nekoliko godina treniranja saznao je da se i njegov otac nekada bavio ovim sportom, koji u Banjoj Luci ima dugu tradiciju. Najbolji dokaz tome jeste i to da je grad na Vrbasu bio domaćin Evropskog prvenstva. 

Oči sportske javnosti bile su tada uperene u Darka, od kojeg se očekivao dobar rezultat. Zašto ne reći – mnogi su se potajno nadali i medalji. Od tog podviga dijelila ga je svega jedna sekunda. Na kraju je završio na petom mjestu, što je i dalje najbolji rezultat za BiH u kajakaškom sportu. 

Najbolje rezultate Darko postiže u disciplini sprint koji, nažalost, nije olimpijska disciplina, pa će Banjalučanin put do Rija tražiti kroz nastupe u slalomu. Kako kaže, razlika u trenažnom procesu je minimalna i put u Rio ne bi trebao doći u pitanje. Nastup na OI je san svakog sportiste, no to nije jedini izazov u 2016. za našeg najboljeg kajakaša. 

Banja Luka će biti domaćin Svjetskog prvenstva u kajaku na divljim vodama i pokušaj osvajanja svjetske titule na domaćoj stazi, na svom Vrbasu, je prioritet za ovog 24-godišnjaka. To bi bez sumnje bila kruna njegove karijere, ali i rezultat koji bi mnogo značio za kajak kao sport koji je u BiH vrlo često neopravdano zapostavljen. Prava šteta, reklo bi se, jer za kajak imamo idealne prirodne uslove koje, nažalost, ne koristimo dovoljno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi