Div ili djedica
Visina nije presudna ?

Valuev večeras brani naslov svjetskog prvaka

Div ili djedica

M. Maksimović

Ljubitelji profi boksa opet večeras dolaze na svoje. Večeras Nikolay Valuev brani naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji po verziji WBA, protiv nekadašnjeg četverostrukog svjetskog prvaka, danas 46-godišnjeg Evandera Holyfielda.

Holyfield, kojem je 2004. savezna država New York zabranila ulazak u ring smatrajući ga prestarim se može pohvaliti činjenicom da je bio svjetski prvak u poluteškoj ali teškoj kategoriji. Pobjeđivao je u svojoj karijeri Riddicka Bowea, Mike Tysona, Michaela Moorera, Georgea Foremana, ali su ti dani danas iza njega.

Nakon poraza od Larrya Donalda, Holyfielda nismo dvije godine vidjeli u ringu, povratak je bio obečavajući. Četiri borbe, četiri pobjede, sve do posljednjeg izlaska u ring. Sultan Ibragimov je na poene osvojio pojas svjetskog prvaka, verzija WBO. Ipak stoji činjenica da u posljednje četiri borbe za naslov  Holyfield nije ostvario pobjedu.

 - Nikada nisam volio nekoga slušati. Mnogi su nakon mojih poraza govorili da ne mogu da sam star. Sada govore da imam i finansijskih problema. Govorili su mi da će Tyson ubiti, pa sam i njega pobjedio. Onda su rekli da nema šanse protiv Michaela Moorera pa sam i njega pobjedio. Sada govore opet da sam star, da nema šanse, novca... A ja im kažem da sam tu, da boksam zato što mogu, zato što znam i zato što to volim – ističe u najavi večerašnje borbe Evander Holyfield koji je prošao ljekarski pregled nakon šest sati kako bi dokazao da je spreman za borbu.

Nikolay Valuev nije prijetio, nije se hvalio iako ga mnogi vide sa pojasom i nakon večerašnje borbe
 - Gledao sam njegove borbe i to je veliki borac, ali danas imena ništa ne znače. Za ovaj meč sam se pripremao kao i za svaki drugi, bez obzira na razliku u visini ali i godinama. Ono što znam jeste da ni jednog borca ne smijem podcijeniti, pa ni Evandera - mišljenja je Valuev.

U večerašnju borbu Valuev ulazi kao svjetski prvak sa omjerom 49-1 dok je Holyfield na omjeru 42-9. Borba počinje u 22:30 minuta a Hallenstadion u Zürichu je naravno rasprodat.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.