Dočekali smo i taj meč:  Mayweather vs Pacquiao

Meč koji pomiče granice profi boksa

Dočekali smo i taj meč: Mayweather vs Pacquiao

Od trenutka kada su se svjetske titule počele osvajati i braniti po gradovima i gradićima u Njemačkoj i Evropi, svjetski, profesionalni boks kao da je došao na aparate. Jer i oni koji malo prate profi boks teško se mogu prisjetiti nekog velikog okršaja tamo gdje smo ih navikli godinama gledati.

Preko bare, od MSG-a do Las Vegasa. I onda nam dođe borba koja se najavljuje skoro pet godina, borba koji smo svi zajedno najavljivali, očekivali, prolongirali, ali na kraju smo je ipak dočekali. Borba koja nosi predznak spektaklom stoljeća koja je teška nekih 300 - 400 miliona dolara.

Borba koja će naći svoje svoje mjesto bez obzira kako završi u TOP 10 najvećih svih vremena. Na jednoj strani je Floyd Mayweather Junior na drugoj Manny Pacquiao. Floyd je bez poraza na čistih 47-0, Manny je uz 57 pobjeda, pet puta poražen, a tu su i dvije borbe koje su završile bez pobjednika.

U ovom trenutku Floyd Mayweather Junior je najplaćeniji aktivni sportista na svijetu sa zaradom od 600 miliona dolara. U posljednjih godinu dvije dana manje je trenirao i provodio vrijeme u ringu, a više je brojao novac. Posljednje dvije borbe Floyd je imao kontra Marcosa Maidane i zaradio je 110 miliona.

Oba puta je slavio u 12 rundi. što se tiče Pac-Mana on je u 12 rundi dobio Chrisa Aglierija, prije njega Timothyja Bradleya. Boksera koji se može pohvaliti činjenicom da pobjedio Pacquiaoa. U tom društvu su još Juan Manuel Marquez, Eric Morales, Medgoen Singsurat i Rustico Torrecampo. I to je podatak koji svakako vrijedi izdvojiti jer ipak Money ili ako će te Pretty Boy ipak nema niti jedan poraz.

Mayweather je krenuo u profesionalce 1996. godine nakon poraza u polufinala olimpijskog turnira u Atlanti, Pacquiao godinu ranije. Obojica su imala siromašno i teško djetinstvo. Floyd Mayweather u okruženju kriminala i droge, škole nije bilo "niti na mapi". Izabrao je boks jer je otac bio bokser, godinama mu je trener stric Roger. osvojio je 10 naslova u četiri različite kategorije.


Posljednjih godina je imao problema sa zakonom, pet puta je završio iza rešetaka. Uglavnom zbog nasilničkog ponašanja. Pacquiao je rastao uz osmero braće i sestara, živjeli su teško, okrenuo se vjeri. Kasnije će kao profesionalac postati jedini koji je bio prvak u osam različitih kategorija. Prisutan je u filipinskom parlamentu, snima filmove (ukupno 20), igra košarku, snima albume, ali nije bahat poput Floyda koji za sebe kaže da je najveći, veći i od Alija. Na Filipinima ima status božanstva. Njegov trener je veliki Freddie Roach.

Stilovi su im različiti, boskerski stručnjaci će reći da Floyd ima duže ruke, jak snažni direkt i iskustvo pobjeđivanja velikih boksera kao što su Cotto, Mosley, Hatton, De La Hoya, Baldomir, Judah i to pa skoro u jednom nizu. Pacquiao voli blisku borbu, brzu razmjenu a podatak koji je kaže da zadaje 60 udaraca po rundi (u posljednja dva meča) što je za 20 više od Mayweathera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.