DOTA 2: Valve uvodi velike promjene u pro eSport scenu

DOTA 2

DOTA 2: Valve uvodi velike promjene u pro eSport scenu

S. Bošković

Proteklih sezona eSport scena u DOTA-i 2 bila je dosta haotična, no od ove sezone dolaze velike promjene. 

Većina profesionalnih turnira bila je nezavisna, dok je vlasnik same igre Valve održavao dva Major turnira u vrijednosti od tri miliona dolara i jedan, finalni, pod nazivom The International, čije je zadnje izdanje imalo nagradni fond od 24.7 miliona dolara. 

Zbog ovog najbolji timovi na svijetu su igrali dosta manje turnira. Valve je odlučio u profesionalno igranje uvesti novi sistem takmičenja pod nazivom Dota 2 Pro Circuit koji će se sastojati od 27 turnira tijekom devet mjeseci. 

Igrat će se 11 Major turnira i 16 Minor turnira. Najveća razlika između ovih turnira je ta što na Minorima najmanji nagradni fond mora biti minimalno 300 hiljada dolara, dok će Majori biti oni s nagradnim fondom od milion dolara i više. 

Sezona će službeno početi 11. oktobra s StarLadder Minor turnirom u Ukrajini, a po sadašnjem rasporedu oko četiri turnira će biti odigrana svakog mjeseca, što znači da će gledatelji svakog dana moći gledati uživo mečeve najboljih DOTA 2 timova na svijetu. Sezona će trajati do 10. juna, kad će nastupiti mjesečna pauza pred The International. 

Turniri će se igrati širom svijeta od SAD-a, Singapura, Kine, Ukrajine, Rumunjske, Njemačke, a jedan Minor turnir pod nazivom Dota Pit bit će održan i u Splitu. 

Jedna od velikih promjena je i uvođenje "kružnih poena" koji će za osam timova omogućiti direktan plasman na The International. 

Na Major turnirima će biti moguće osvojiti 1.500 kružnih poena, dok će se na Minor turnira moći osvojiti 300 poena. Samo prva četiri tima na svakom turniru će osvojiti poene, a pobjedniku će pripasti pola tih poena. 

Još jedna bitna stvar je da će poeni biti dodijeljeni igračima, a ne timovima, što će dovesti do dosta drugačije transfer politike timova, a igračima će biti dozvoljeno da igraju za različite ekipe. 

Što se tiče kvalifikacija za International turnir, one će ostati gotovo bez promjena. Postojat će zatvorene kvalifikacije za Južnu i Sjevernu Ameriku, Evropu, Jugostičnu Aziju, Kinu i CIS regiju.

Također, bit će i otvorene kvalifikacije gdje će moći učestvovati svi timovi na svijetu, ali će organizatori po vlastitom izboru moći dodijeliti određenim timovima pozivinice za zatvorene kvalifikacije. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi