Druga ljetna olimpijska akademija uspješno realizirana

OK BiH uspješno realizirao projekat

Druga ljetna olimpijska akademija uspješno realizirana

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine uspješno je realizirao projekat “2. Ljetna olimpijska akademija 2014.” pod pokroviteljstvom NATO Štaba u Sarajevu.

Cilj projekta je upoznavanje srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine sa temeljnim olimpijskim Vrijednostima, sportom u Bosni i Hercegovini, kao i sa idejom multikulturalnosti naše zemlje. 

Ovaj projekat je veliki korak u jačanju kapaciteta za razvoj novih pristupa, aktivnosti i strategija, koji će promovirati poštovanje, prijateljstvo, toleranciju, izvrsnost, i solidarnost među mladima u Bosni i Hercegovini. Sudeći prema raspoloženju učesnika, a posebno u momentu rastanka kada su se pojedinci sa suzama u očima rastajali od svojih kolega, projekat je u potpunosti uspio.

U projektu je učestvovalo devet srednjih škola sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine, koje su predstavljali 30 učenika starosne dobi od 16 do 18 godina. Gradovi čije su srednje škole izabrane za učešće u projektu su: Fojnica, Olovo, Doboj Istok, Višegrad, Foča, Prijedor, Jajce, Livno i Brčko.

U sportskom dijelu projekta učesnici su imali mogućnost družiti se sa vrhunskim sportskim trenerima naše države. Tako su dr. Haris Alić, Bekim Kastrati, Emir Halimić i dr. Slavenko Likić educirali učesnike u polju nogometa, badmintona, košarke i atletike.

Edukativni dio programa se održavao u Olimpijskom Muzeju Bosne i Hercegovine, a predavači su bili: Brigadni General Christopher Petty, komandant NATO štaba Sarajevo, Haris Jaganjac, vođa projekta „2. Ljetna olimpijska akademija 2014.“, a učesnici su imali i čast da razgovaraju, te da se druže sa šampionima BiH kao što su boksač Džemal Bošnjak, bacač kugle Hamza Alić, taekwondoista Armin Gredić i brzoklizač Edin Branković.

Olimpijski komitet se posebno zahvaljuje NATO Štabu u Sarajevu, koji je već treći put zaredom finansijski podržao realizaciju projekta, kao i Fakultetu za sport i tjelesni odgoj univerziteta u Sarajevu, J.U. Centar za sport i rekreaciju Kantona Sarajevo, Atletskom klubu Sarajevo i svim prijateljima Bosne i Hercegovine i sporta koji su ovaj projekat učinili posebnim.

Nakon odlične realizacije projekta, OKBiH će nastaviti sa provođenjem ovakve vrste sportsko-edukativnih projekata na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.