Dva zlata u skoku u vis, Koneva za jedan centimetar

Drugog dana svjetskog prvenstva u Sopotu

Dva zlata u skoku u vis, Koneva za jedan centimetar

Drugog dana svjetskog dvoranskog prvenstva u Sopotu, atletičarke su odradile šest finala. Prvi je na rasporedu bio troskok. Srebrna iz Moskve Ekaterina Koneva je stigla do rezultata karijere, uzela je zlato sa 14.46 skokom iz druge serije.

Iskusna Ukrajinka Olga Saladukha je ostala kratak jedan centimetar, nakon što je u četvrtoj seriji skočila na 14.45. Kimberly Williams je bila također blizu, sa 14.39 je ostala na trećem mjestu.

Valeri Adams je nastavila svoju dominaciju u bacanju kugle. U Soputu je osvojila treće dvoransko svjetsko zlato, ukupno deveto računajući Olimpijadu, svjetska prvenstva na otvorenom i u dvorani.  Christina Schwanitz iz Njemačke je druga 19.94,  Lijiao Gong sa 19.24 treća.

Šveđanka Abeba Aregawi je zlatnim medaljama iz Moskve i Goeteborga, dodala i treću iz Sopota. Slavila je u vremenu 4:00.61 ispred Etiopljanke Axumawit Embaye (4:07.12) i Kanađanke Nicole Sifuentes (4:07.61).

U skoku u vis su zlato dijelile Maria Kuchina i Kamila Licwinko. I Ruskinja i Poljakinja su uspjele iz prve preskočiti dva metra u finalu, kasnije su obe rušile letvicu na 2.02. Španjolka Ruth Beitia je završila kao treća preskočena dva metra iz drugog pokušaja. Blanka Vlašić nije uspjela napraviti bolji rezultat od šestog mjesta u finalu. Vlašić je iz prve preskočila 185 cm, iz drugog pokušaja 190, pa opet iz prve 194 cm, dok je na 197 cm tri puta rušila letvicu.

Francena McCorory je do sada osvajala zlata kao članica štafete, bilo da se radi o Londonu i Daeguu. Sada je u Soputu bila najbrža na 400 metara i to sa 51.12. Kaliese Spencer sa Jamajke je treća, Shaunae Miller (Bahami) treća.

Posljednje finale atletičarki drugog dana bilo je ono na 60 metara s preponama. Tu je najbolja bila Amerikanka Nia Ali uz istrčano vrijeme od 7.80. Srebro je osvojila Sally Pearson iz Australije (7.85), a broncu Britanka Tiffany Porter (7.89).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.