Đekanović: Želim ostvariti još bolje rezultate ove godine

Tatjana Đekanović za SportSport.ba

Đekanović: Želim ostvariti još bolje rezultate ove godine

D. Vejo

Prvakinja BiH u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, rekorderka BiH i 60-ta na evropskoj rang listi. Sve su to titule kojima se diči reprezentativka BiH u streljaštvu Tatjana Đekanović. Ova mlada Teslićanka, ovakav uspjeh nije stvorila preko noći. Marljivim trudom i radom, postala je zapažena karika ovog sporta.

„Streljaštvom sam se počela baviti sa svojih 12 godina. Prije toga, probala sam sve sportove koji su bili zastupljeni u Tesliću, čak sam išla u muzičku i plesnu školu. Drago mi je što me niko nije forsirao da bilo šta od toga nastavim, jer sam se ipak na kraju, slobodnim izborom, pronašla u streljaštvu“, rekla je za SportSport.ba Tatjana Đekanović.

Iako je za mnoge neznalce ovaj sport stavljen u drugi plan, kao manje značajan, za njega je potrebno mnogo truda, rada i odricanja te kao takav, iziskuje veoma dobru fizičku i psihičku stabilnost.

„U početku mi je bilo teško da se naviknem. Svaki vikend imala sam takmičenja i zbog toga nisam mogla sa svojim društvom da izađem u grad, a i druženje sa njima uopšteno mi je svedeno na minimum. Morala sam što ranije da odrastem, tako da sam sa svojih 14 godina ušla u reprezentaciju BiH, što je automatski značilo više odgovornosti i ozbiljnosti. Sada kada gledam na to, nije mi žao. Upoznala sam mnogo drugova širom svijeta“, dodaje Đekanovićka.

Već navedene titule, daju veliko samopouzdanje ovoj mladoj sportistkinji, kao i to da sebi postavi nove ciljeve za sezonu koja predstoji.

„Nadala sam se da ćemo dobiti više finansijske pomoći kako bi otišli na bar dva ili tri svjetska Kupa, jer ukupno ih ima četiri i održavaju se na isto toliko kontinenata. Osim toga, krajem ovog mjeseca je Evropsko prvenstvo u Mađarskoj, za koje se sada pripremam, zatim nekoliko turnira na proljeće. Nakon toga, planiram upisati fakultet i preći da gađam negdje u inostranstvu, kako bih nastavila karijeru“, ističe ona.

Takođe, takmičenje na OI u Riju nije nemoguće, ukoliko se neke kockice slože. 

„Evropska streljačka federacija dijeli šest divljih karti, a ja sam trenutno najbolje plasirana do svih kandidata koji imaju mogućnost da osvoje tu kartu. Pa ćemo vidjeti, nadam se najboljem ishodu po mene“, riječi su mlade streljakinje. 

Naša reprezentativka uveliko se sprema sprema za takmičenja koja nosi tekuća godina, kako bi svoju zemlju predstavila u najbolje svijetlu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi