Ekstremni skokovi s pogledom na kraljevski dvorac

Ekstremni skokovi s pogledom na kraljevski dvorac

M. Skaka

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2015 približava se svojoj polovini. U petak 19. i subotu 20. juna, 14 najboljih svjetskih skakača u vodu će svoje spektakularne akrobacije sa visine od 27 metara izvoditi u danskoj prijestolnici, a krov zgrade Opere u Kopenhagenu poslužiće im kao platforma.

Nakon takmičenja u Teksasu, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo ponovo prelazi Atlantik i stiže u Evropu, gdje će i ostati do kraja sezone. Četvrta stanica vodi elitne svjetske skakače s ekstremnih visina u Kopenhagen, gdje je prije dvije godine Rus Artem Silchenko izveo najbolje ocijenjeni skok u historiji prvenstva. Uz četiri desetke od sudaca osvojio je 183 boda za jedan skok, rekord koji još uvijek stoji.

Silchenko ponovo skače u sjajnoj formi, a favoriti su svakako i aktuelni prvak Gary Hunt (UK), koji je pobijedio na sva tri takmičenja ove sezone i vodeći je u ukupnom poretku, kao i legenda skokova s litice, Kolumbijac Orlando Duque. Oni su i jedini koji su do sada osvajali naslove prvaka, a pored ovog šampionskog trojca najozbiljniji pretendenti za mjesto na pobjedničkom postolju su Blake Aldridge (UK) i David Colturi (SAD), koji dijele treće mjesto u ukupnom plasmanu.

U petak je na rasporedu preliminarna runda skokova, a glavno takmičenje slijedi u subotu. Skakaće se sa krova Opere u Kopenhagenu, jedne od najbolje opremljenih zgrada opere u svijetu, u čiju je izgradnju uloženo preko vrtoglavih 500 miliona američkih dolara. Skakači će sa 27-metarske platforme na krovu imati pravi „kraljevski pogled“: tačno preko puta nalazi se čuveni kraljevski dvorac Amalienborg. A ko će biti „kralj skokova“ u Kopenhagenu, ostaje da se vidi u subotu.

Biće ovo i pretposljednja stanica prije nego što Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo po prvi put dođe u BiH: najbolje svjetske skakače na Starom mostu u Mostaru očekujemo 15. augusta.

Sve informacije i vijesti na redbull.ba i oficijelnoj stranici takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.