Etapa Portugalcu Costi

Froome i dalje siguran na vrhu

Etapa Portugalcu Costi

M. Maksimović

Portugalski biciklist Rui Costa (Movistar) pobjednik je 16. etape ovogodišnjeg "Tour de Francea" vožene od Vaison-la-Romainea do Gapa u dužini od 168 kilometara.

Costa je bio dijelom grupe od čak 26 vozača koji su se izdvojili iz pelotona na početku etape, te se pokazao najjačom karikom u tom bijegu na posljednjem usponu dana i ciljem je uspio proći 42 sekunde prije najbližih pratitelja, Francuza Christophea Riblona (AG2R) i Arnolda Jeannessona (FDJ).

Kako niko od bjegunaca nije bio visoko plasiran u ukupnom redoslijedu, svi vodeći su ciljem prošli u grupi koja je zaostala više od 10 minuta za Costom. Tako je Britanac Chris Froome (Sky) zadržao "žutu" majicu vodećeg sa 4.14 minuta prednosti ispred drugog Holanđanina Baukea Molleme (Belkin) i 4:25 minuta ispred trećeg Španjolca Alberta Contadora (Saxo-Tinkoff).

Rezultati 16 etape:
1.Rui Costa (Por,Movistar) 3:52:45
2.Christophe Riblon (Fra,AG2R) +0:42
3.Arnold Jeannesson (Fra/FDJ)
4.Jerome Coppel (Fra,Cofidis)
5.Andreas Kloeden (Nje,RadioShack) svi u istom vremenu...
6.Tom Dumoulin (Hol,Argos) +1:00
7.Mikel Astarloza (Špa,Euskaltel) +1:01
8.Philippe Gilbert (Bel,BMC) +1:04
9.Cameron Meyer (Aus,Orica) +1:04
10.Ramunas Navardauskas (Lit,Garmin) +1:04

Ukupni poredak:
1.Chris Froome (VB,Sky) 65:15:36
2.Bauke Mollema (Hol,Belkin) +4:14
3.Alberto Contador (Špa,Saxo-Tinkoff) +4:25
4.Roman Kreuziger (Češ,Saxo-Tinkoff) +4:28
5.Nairo Quintana (Kol,Movistar) +5:47

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.