Evans najavio kraj karijere

Početkom sljedeće godine

Evans najavio kraj karijere

Najuspješniji australski biciklist svih vremena, pobjednik Tour de Francea 2011. te svjetski prvak iz 2009., Cadel Evans najavio je kako će svoju karijeru završiti u januaru sljedeće godine na utrci Tour Down Under.

Evans u svojoj karijeri koju je počeo naslovom svjetskog prvaka u brdskom biciklizmu, postao prvi i, za sada, jedini Australac koji je uspio osvojiti Tour i svjetski naslov u cestovnoj vožnji, ali ove je godine u dramatičnom padu. Tako je na nedavnoj Vuelti bio tek 52. s više od dva sata zaostatka za pobjednikom Španjolcem Albertom Contadorom.

" Cadel će ostati ikona za sve bicikliste u Australiji. On je napravio velike stvari za naš sport, a sada je na nama da mu pronađemo zamjenu", izjavio je budući predsjednik Australskog biciklističkog saveza Malcolm Speed.

Vlasnik australske profesionalne ekipe Orica i predsjednik Australskog biciklističkog saveza na odlasku Gerry Ryan najavio je kako će Evans ostati uz biciklizam, ali u još nedefiniranoj ulozi.

Uz pobjedu na Touru 2011., Evans je dva puta bio drugi na najvećoj svjetskoj utrci (2007. i 2008.), a po jednom je bio i treći na Giru d'Italia (2013.) i Vuelta a Espani (2009.).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.