Farah i Beitia proglašeni najboljim atletičarima Evrope

Najbolji u Evropi

Farah i Beitia proglašeni najboljim atletičarima Evrope

Sinoć je u portugalskom Funchalu održana ceremonija dodjele priznanja najboljim atletičarima u Evropi. Odlukom stručnjaka i glasovima publike putem socijalnih mreža, najboljim atletičarom u Evropi proglašen je Britanac Mo Farah, a najbolja atletičarka je Ruth Beitia iz Španije. 

U spektakularnoj večeri u Funshalu, nagradu „Rising Star“ za nadolazeću zvijezdu u muškoj i ženskoj kategoriji, dobili su Maks Hess i Nafissatou Tiam. U izboru najboljih atletičara učestvovao je rekordan broj korisnika društvenih mreža. Preko 200 000 korisnika učestvovalo je u izboru najboljih evropskih atletičara.

Za Faraha je ovo bila historijska noć obzirom da je postao prvi atletičar koji je ovu nagradu osvojio tri puta. Ranije je proglašavan za najboljeg atletičara Evrope u 2011. i 2012. godini. Ove godine na olimpijskim igrama u Riju, Farah je postao tek drugi atletičar koji je uspio odbraniti dvostruku titulu olimpijskog prvaka na 5000 metara i 10000 metara, a prije njega je to uradio Finn Lase Viren.

Španjolka, Beitia, nakon što se penzionisala 2012. godine, sa stilom ponovo se vratila aktivnom bavljenju atletikom. U sezoni koja je iza nas, postala je olimpijska i evropska prvakinja preskočivši ljestvicu postavljenu na visinu od 1,97 m (Rio) i 1,98 m (Amsterdam).

Mladi Nijemac Hess osvojio je zlatnu medalju u troskoku na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu nekoliko dana prije svog dvadesetog rođendana, a prije toga osvojio je srebrnu medalju na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu. U Amsterdamu pobijedio je skokom dužine 17,20 metara iz druge serije, a tu je ujedno i najbolji rezultat u Evropi u 2016. godini.

Mlada Belgijnka Thiam napravila je senzaciju na Olimpijskim igrama u Riju. Osvojila je zlatnu medalju ispred Britanke Ennis – Hill, osvojivši 6810 bodova i ostvarenim rezultatom postavila je novi rekord Belgije u sedmoboju.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije