FINA i LEN predlažu nova pravila u vaterpolu

Većina trenera protiv

FINA i LEN predlažu nova pravila u vaterpolu

Reprezentacije koje se pripremaju za nastup na Evropskom prvenstvu imale su prilike u proteklom periodu neke svoje mečeve odigrati po novim pravilima, tačnije onim čije je promjene predlažu čelnici Svjetske i Evropske vaterpolo federacije (FINA, LEN). Naime, čelnici ovih federacija se zalažu za promjene koji bi u budučnosti mogle uticati i sam vaterpolo kao sport.

Trenutačno se razmatra mogučnost smanjivanja bazena na sa 30 na 22.5 ili 23 metra, također se razmišlja i o tome da u bazenu umjesto sedam bude pet igrača te da se koristi manja lopta. Većina stručnjaka smatra da ove promjene ni bi donijele ništa dobro vaterpolu. Jedan od njih je veliki Ratko Rudić koji osvojio sve što se može osvojiti. Sa tri različite selekcije ima zlatne medalje sa Olimpijade, tri naslova svjetskog prvaka, dva evropska srebra sa Jugoslavijom, dva zlata sa Italijom, jedno sa Hrvatskom. Sada je trenutačno selektor Brazila.

" Tu ideju forsiraju od ranije Španci koji imaju veliki broj bazena upravo sa 23 metra. Oni mogu igrati svoju ligu to nije problem, ali takve promjene kakve se najavljuju uništile bi vaterpolo. Pet igrača u bazenu, manja lopta onda tu trener nije niti potreban. Rijetko ko bi se odbranio u takvoj situaciji sa čovjekom manje u bazenu. Bojim se da bi to značilo propast vaterpola, početak kraja ovog sporta " mišljenja je veliki trener Rudić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.