FINA poništila 4 svjetska rekorda

Sve zbog plivačkih kostima

FINA poništila 4 svjetska rekorda

A. Beganović

Međunarodna plivačka federacija (FINA) poništila je svjetske rekorde na 100 metara slobodno i 200 metara leđno za muškarce te 50 metara leđno i 50 metara prsno za žene. 

Francuski plivač Alain Bernard u aprilu ove godine 100 metara slobodno isplivao je za 46 sekundi i 94 stotinke te tako postao prvi plivač koji je ovu dionicu uspio isplivati ispod 47 sekundi. Međutim, Bernard je na francuskom prvenstvu nastupio u kostimu Arena X-Gilde, koji u to vrijeme nije bio odobren.

Pored Bernardovog rekorda poništeni su i rekordi Japanca Ryosukea Iriea na 200 metara leđno, Ruskinje Anastasije Zujeve na 50 metara leđno i Julije Efimove na 50 metara prsno.

Iako su ovi rezultati poništeni FINA je donijela odluku da se u budućnosti kontraverzni kostimi mogu nositi, a oni omogućavaju veće brzine jer su potpuno prekriveni poliuretanom, koji znatno smanjuje otpor prilikom kretanja kroz vodu.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.