Froome na Criteriumu počinje lov na rekorde
Foto: EPA

Blizu ulaska u historiju

Froome na Criteriumu počinje lov na rekorde

S. Bošković

Chris Froome, biciklista tima Sky, ove sezone ima priliku da obori nekoliko rekorda. 

Prva od takvih prilika dolazi već sutra kad počinje Criterium du Dauphine gdje britanski biciklista lovi četvrtu titulu. 

Ako nakon osam etapa bude stajao na podiju u žutoj majici postat će prvi vozač koji je na ovoj utrci, koja se već tradicionalno vozi prije Tour de France, slavio četiri puta. 

Taj uspjeh stavit će ga ispred Luisa Ocane, Bernarda Hinaulta, Charlyja Motteta i Nella Lauredija. 

Pored toga, ukoliko osvoji ovu utrku postat će jedini vozač koji ju je osvajao tri puta zaredom. 

Aktuelni osvajač Trke oko Francuske je istu osvajao svaki put kad bi i osvojio Criterium du Dauphine. Pored Froomea, samo je osam vozača osvojilo Criterium i Tour de France u jednoj sezoni, a samo su Britanac i Armstrong to učinili više nego jednom. 

Vrijedi napomenuti da Criterium du Dauophine počnje sutra planinskom etapom dugo 170,5 kilometara. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi