Froome sve bliže ukupnoj pobjedi

Kralj Mont Ventouxa

Froome sve bliže ukupnoj pobjedi

M. Maksimović

Britanac Christopher Froome pobjednik je 15. etape biciklističke utrke Tour de France, 245 kilometara dugačke dionice od Givorsa do Mont Ventouxa. Pobjedom u kraljevskoj etapi Toura, kako zovu uspon na Mont Ventoux, Froome se sasvim približio ukupnoj pobjedi na stotom izdanju najprestižnije biciklističke utrke na svijetu. Froome sada ima više od četiri minute prednosti pred Nizozemcom Baukeom Mollemom (+4:14) i Španjolcem Albertom Contadorom (+4:25).

Današnja etapa bila je najduža na Touru, vozila se francuski državni praznik, Dana pada Bastille, i uvodi bicikliste u zahtjevne Alpe gdje ostaju skoro do kraja takmičenja. Etapa je odlučena desetak kilometara prije cilja, kada je prvo krenuo u bijeg vozač Movistara, Kolumbijac Nairo Quintana.

Vodeći u ukupnom poretku je prihvatio bačenu rukavicu, priključio se ostavivši iza sebe Alberta Contadora. Kada je uspon stigao do najtežeg dijela, Froome je krenuo jako, pobjegao je prije svega Quintanu, na pola minute, Contadoru na minutu i 11 sekundi.Drugo mjesto osvojio je Kolumbijac Nairo Quintana koji je sjajno pratio Froomea, no nije izdržao do kraja. Treći je bio Španjolac Mikel Nieve.

U istoriji Toura, ovo je 15. put da se učesnici penju na vrh Mont Ventouxa. Trojica pobjednika etape, bili su i pobjednici Toura.Louison Bobet (1955), Charly Gaul (1958) te Eddy Merckx (1970).

Rezultati 15. etape:
1.Chris Froome (VB,Team Sky) 5:48:45
2.Nairo Quintana (Kol,Movistar) +29
3.Mikel Nieve (Špa,Euskaltel) +1:23
4.Joaquim Rodriguez (Špa,Katusha) +1:23
5.Roman Kreuziger (Češ,Saxo - Tinkoff) +1:40
6.Alberto Contador (Špa,Saxo - Tinkoff) +1:40
7.Jakob Fuglsang (Dan,Astana) +1:43
8.Bauke Mollema (Hol,Belkin) +1:46
9.Laurens ten Dam (Hol,Belkin) +1:53
10.Jean-Christophe Peraud (Fra,AG2R) +2:08

Ukupni poredak:
1.Chris Froome (VB,Team Sky) 61:11:43
2.Bauke Mollema (Hol,Belkin) +4:14
3.Alberto Contador (Špa,Saxo - Tinkoff) +4:25
4.Roman Kreuziger (Češ,Saxo - Tinkoff) +4:28
5.Laurens ten Dam (Hol,Belkin) +4:54

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.