Gemma Mengual princeza sporta

Prince of Asturias

Gemma Mengual princeza sporta

Gemma Mengual je kandidatkinja za ovogodišnju prestižnu nagradu Prince of Asturias koju dodijeljuje kralj Španije Juan Carlos najboljim sportistima godine u svijetu. Gemma Mengual je na nedavno završenom SP u plivanju u Rimu osvojila pet zlatnih i jednu srebrnu medalju u sinhronizovanom plivanju.

Prošlogodišnji dobitnik ove, u svijetu izuzetno cijenjene,  nagrade je Rafael Nadal. Ovu nagradu su do sad osvojile samo četiri žene, i to Martina Navratilova 1994, Aranxa Sanchez Vicario 1998, Steffi Graf 1999 i Hassiba Boulmerka 1995. godine. 

Kralj Juan Carlos se obavezao da će se lično boriti za ravnopravnost spolova kad je u pitanju dodjela ove nagrade, tako da je već skoro sigurno da će ovogodišnji laureat biti Gemma Mengual. 

Žiri će se sastati 2. septembra u Oviedu kako bi donio odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade, a pored Gemme kandidati su još Pep Guardiola i Pau Gasol.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.