Gilbertu  Amstel Gold Race
Philippe Gilbert

Belgijanac slavio u Holandiji

Gilbertu Amstel Gold Race

M. Maksimović

Belgijanac Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) pobjednik je 45. izdanja klasične jednodnevne utrke "Amstel Gold Race", koja se boduje za "ProTour", vožene od Maastrichta do Valkenburga u Holandiji u dužini od 257.8 kilometara.

Gilbert je do nove velike pobjede u karijeri stigao zahvaljujući odličnom napadu na posljednjem
usponu utrke u posljednjih 500 metara, te je ciljnom linijom prošao ispred Kanađanina Rydera Hesjedala (Garmin) i Talijana Enrica Gasparotta (Astana) koji su zauzeli drugo, odnosno treće mjesto.
I na ovoj utrci je oblak vulkanske prašine ostavio traga tako da nisu nastupila priznata vozačka imena,  Alejandro Valverde i Luis Leon Sanchez iz ekipe Caisse d'Epargne koja je uz posebnu dozvolu Svjetske biciklističke federacije nastupila sa samo tri vozača, a nisu nastupili niti Carlos Sastre (Cervelo) i Bradley Wiggins (Sky)

Utrka Amstel Gold Race se vozi od 1966.godine i domaćini za sada imaju najviše pobjeda, ukupno 17, ali je posljednji put jedan Holanđanin (Erik Dekker) bio pobjednik prije devet godina.
Rezultati:
1.Philippe Gilbert (Bel, Omega Pharma-Lotto) 6:22:54
2.Ryder Hesjedal (Kan,Garmin) +0:02
3.Enrico Gasparotto (Ita, Astana) +0:02
4.Bert De Waele (Bel, Landbouwkrediet) +0:05
5.Roman Kreuziger (Češ, Liquigas) +0:05

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.