Giro starta iz Belfasta naredne godine

Na stoti rođendan

Giro starta iz Belfasta naredne godine

Danas u Milanu predstavljena trasa 97. izdanja biciklističke utrke Giro d'Italia, koja će se voziti od 9. maja do 1. juna sljedeće godine. Neuobičajeno je što će utrka startati čak u Sjevernoj Irskoj, u Belfastu, a tokom prva tri dana Giro će posjetiti i glavni grad Republike Irske Dublin.

Bit će to prvi posjet Gira smaragdnom otoku. Slijedi dan odmora, pa povratak na Apenine, gdje će nakon 3450 kilometara utrka završiti u Trstu, što će također biti prvi put u istoriji.

Giro je u svojoj istoriji najčešće završavao u Milanu, ali posljednjih godina domaćini završnice bili su i Rim (2009.), Verona (2010.) i Brescia (2013.).

Sljedeće godine Giro će tokom svog trajanja obilježiti 100. godišnjicu rođenja Gina Baralija, te 10. godišnjicu smrti Marca Pantanija, dvojice legendi talijanskog biciklizma.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.