Giro'd Italia 2016: Pakao na Apeninima i Dolomitima

Danas počinje Trka oko Italije

Giro'd Italia 2016: Pakao na Apeninima i Dolomitima

S. Bošković

Giro d'Italia bit će 99. izdanje jedne od tri velika biciklistička tura (Giro' d Italia, Tour de France, Vuelta). 

Trka oko Italija počet će šestog maja u Apeldoornu individualnim hronometrom, te će se nastaviti s još dvije trke kroz Holandiue, prije nego se vozači presele u Italiju i odvoze još 18 trka, prije velikog finiša u Torinu 29. maja.

U tom periodu vozači će prijeći 3.380 kilometara. Trka će trajati tri sedmice. Bit će vožena 21 etapa (tri individualna hronometra, sedam planinskih staza i sedam sprinterskih staza). 



Ove godine je smanjen broj brdskih i planinskih staza, u odnosu na prethodna izdanja Gira, ali može se reći da da su ovogodišnje planinske etape teže od prošlogodišnjih.

Na Giru 2016. godine ćemo gledati samo jedan finiš na usponu prve kategorije, dok je usporedbe radi na Giru 2014. godine bilo čak osam završnica utrke na planinama (šest uspona prve kategorije, te dva uspona druge kategorije). 

Statistički gledano, ovogodišnji Giro je slabiji od prošlogodišnjeg. Naprimjer, vozit će se manje kilometara nego prošle godine  (3,383 kilometra naspram prošlogodišnjih 3481 kilometara), te će biti manje planinskih staza. U odnosu na prošlogodišnje izdanje, ovogodišnja Trka oko Italije nije mnogo balansirana. Bit će manje planinskih staza (sedam, od koje četiri imaju završnicu na vrhovima), ali će utrka sadržavati tri individualna hronometra. Velika promjena u odnosu na prošla izdanja trke je izbacivanje timskog hronometra.

Giro 2016. je naklonjen sprinterima. Pet staza će sigurno otići u sprintersku završnicu, a lako je moguće da se još dvije utrke riješe u posljednjem kilometru i borbi rame uz rame. 

Kao što je već rečeno, smanjen je broj planinskih staza, ali su one zahtjevnije nego prošle godine. Tri utrke su označene težinom od pet zvijezdica i za očekivati je da se na te tri staze riješi pitanje pobjednika čitavog tura. Ukoliko se u obzir uzme da vremenske prilike u maju nikako ne idu u prilog vozačima, onda se može očekivati velika drama na planinama u Italiji. 


Col del Lombarte, uspon na predzadnjoj etapi, Guillestre – S.Anna di Vinadio 134 km, gdje se očekuje borba za pobjednika Trke oko Italije.

Ove godine na Giro'd Italiji postoje tri glavna favorita koja će se boriti za rozu majicu. Glavni favorit je osvajač Gira iz 2013. godine, Vincenzo Nibali, vozač Astane. Do 'maglie rose' željet će doći Mikel Landa, vozač britanskog tima Sky, te Alejandro Valverde, koji vozi za Movistar.

Ova tri vozača iza sebe imaju jake timove i predstavljaju glavne favorite  za osvajanje Gira. Ipak, u biciklizmu, kao i u svakom drugom sportu postaje i favoriti iz sjene. 


Landa, Nibali i Valverde

Nibali, Landa i Valverde moraju pažnju obratiti na Rigoberta Urana (Cannondale), osvajača Gira iz 2012. godine Rydera Hesjedala (Trek-Sagafredo), Estabana Chavesa iz Oorice-GreeEdge) i mnogih drugih. Ovi vozači će svoju priliku za osvajanje Gira tražiti u prve dvije sedmice trke, gdje će željeti da pred planine naprave dovoljnu zalihu prednosti kako bi se pred 20. etapu mogli nadati osvajanju roze majice. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi