Greipelu etapa i žuta majica
Druga etapna pobjeda u nizu za Greipela

Vožena peta etapa

Greipelu etapa i žuta majica

M. Maksimović
Teme:

Nijemac Andre Greipel pobjednik je pete etape ovogodišnje Vuelte koja se u četvrtak vozila od
Tarragona do Vinarosa u dužini od 174 kilometra.

Vozač Columbia-HTC teama je u samo dva dana upisao dvije etapne pobjede, pa je nakon trijumfa u četvrtoj etapi koja je vožena po jakoj liši, lošem vremenu i niskoj temperaturi, danas na nekih 36 stepeni potvrdio da to nije bila slučajnost. Danas je Greipel u završnom sprintu pobjedio iskusnog Toma Boonena (Quick Step) i Danielea Bennatija (Liquigas).


Samu utrku je obilježio bijeg šestorke koja je nakon 50 pređenih kilometara imala četiri i pol minute prednosti u odnosu na ostatak. Desetak kilometara prije cilja u napad je krenuo Philippe Gilbert, ali očito ni sam nije mogao pratiti taj ritam pa ga je peloton jednostavno progutao.


Andre Greipel je na kraju u cilju postavio vrijeme 4:27.54, a u njegov grupi se našlo još 12 biciklista. Vodeći do pete, Švicarac Fabian Cancellara ciljem je prošao kao tek 56.pa je u ukupnom poretku pao za četiri mjesta. Greipel je nakon etapne pobjede preuzeo vodstvo sa ukupnim vremenom 19:40.23 što je sa šest sekundi bolje vrijeme od vremena drugoplasiranog Toma Boonena, dok treći Daniele Bennati iz Italije zaostaje 17 sekundi.Fabian Cancellara kao peti ima 27 sekundi zaostatka.


Rezultati 5.etape:
1.Andre Greipel (Ger) Columbia-HTC 4:27.54  
2.Tom Boonen (Bel) Quick Step    
3.Daniele Bennati (Ita) Liquigas    
4.Tyler Farrar (USA) Garmin-Slipstream    
5.William Bonnet (Fra) Bbox Bouygues Telecom    
6.Jürgen Roelandts (Bel) Silence-Lotto    
7.Oscar Freire (Spa) Rabobank    
8.Borut Bozic (Slo) Vacansoleil    
9.Davide Viganò (Ita) Fuji-Servetto    
10.Francisco Jose Pacheco Torres (Spa) Contentpolis-Ampo... svi u istom vremenu     


Ukupni poredak:
1.Andre Greipel (Ger) Columbia-HTC  19:40.23  
2.Tom Boonen (Bel) Quick Step + 6  
3.Daniele Bennati (Ita) Liquigas + 17  
4.Tyler Farrar (USA) Garmin-Slipstream +21  
5.Fabian Cancellara (Swi) Saxo Bank + 27   

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.