Holyfield se žalio
Evander ne odustaje od pojasa

Nakon nezasluženog poraza

Holyfield se žalio

M. Maksimović

Iako je nakon poraza bio miran u ringu Evander Holyfield neće tako lako prepustiti pojas svjetskog prvaka u teškoj kategoriji po verziji WBA.

Holyfield je 20.decembra u Zürich poražen od Nikolaja Valuejeva čudnom odlukom sudija na poene iako je većim dijelom borbe bio više nego bolji rival i ringu. U borbi za naslov svjetskog prvaka teške kategorije u verziji WBA, trojica sudija uz ring, su prednost dala Valuejevu. Pierluigi Poppi 116-112, Guillermo Perez Pineda 114-114 i Mikael Hook 115:114.

Valujev je zadržao pojas a publika u dvorani je žvižducima ispratila ruskog diva. Iako nakon borbe Holyfield nije previše komentarisao ishod meča,  ovih dana se odlučio žaliti Međunarodnoj bokserskoj federaciji

Ispunio sam zahtjev samo da bi mi se priznalo ono što sam zaslužio: pobjedu! kaže Evander Holyfield, koji će sada čekati odluku nezavisne sudijske komisije koja će detaljno pregledati snimku meča nakon čega će ponovo ocijeniti borbu. Ukoliko komisija stane na stranu Holyfielda rezultat meča će se poništiti,a Valujev će morati ponuditi novu borbu.

Ukoliko to ne uradi, ostat će bez pojasa. Odluka nezavisne sudijske komisije bit će poznata uskoro.
Zanimljivo Evander Holyfield je već jednom bio u jednoj ovakvoj situaciju, ali tada nije bio oštečena strana.

Naime 1999. godine je u MSG Holyfield boksao sa Lenoxom Lewisom za naslov apsolutnog svjetskog prvaka i borba je završena nerješeno iako su mnogi prije kraja borbe vidjeli Lewisa kao pobjednika. U novoj borbi tada Lewis je savladao  Holyfielda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.