Horacio Llorens iz Španije izveo spektakularan let

"Ples sa polarnom svjetlošću“

Horacio Llorens iz Španije izveo spektakularan let

M. Skaka

Horacio Llorens iz Španije je najbolji svjetski Acro paraglajder. U toku svoje 16-godišnje karijere testirao je svoje mogućnosti u različitim iskušenjima. Međutim, ove godine imao je novi izazov. Llorens je pozvan da putuje u Tromsø u Norveškoj kako bi „lovio“ Auroru – polarnu svjetlost koje se uglavnom vidi u visokoj širini Arktika i Antarktika i okolnoj regiji. 

"Kada sam dobio poziv za ovaj izazov, nisam puno razmišljao. Fasciniran sam Norveškom, a ideja da se leti sa polarnom svjetlošću bila je prilika koju nisam mogao odbiti“, kazao je Llorens.

Inače, do nedavno nije bilo moguće uhvatiti pokretnu sliku Aurore u realnom vremenu. Jedini način da se napravi kvalitetna fotografija „plesa sa polarnom svjetlošću“ omogućena je sa novim svjetlosnim osjetljivim kamerama. Na kraju je snimak realiziran u realnom vremenu, a ples uz Auroru je prvi visoko kvalitetni isječak koji pokazuje kako se kreće polarna svjetlost.

Uslovi za let u norveškom gradu nisu bili  idealni. Horacio je letio na minus 15 stepeni, a dodatno je stvari otežavao vjetar. Španac je bio suočen sa mnogo prepreka poput sniježne oluje i smanjene vidljivosti. Ipak, izveo je spektakularan let.

„Znao sam da se noću leti teško, pogotovo tokom zime ovako daleko na sjeveru. Bilo je hladno i mračno, vjetar je bio jak, a bio sam okružen vodom“, objašnjava Llorens.

Horacio je satima bio spreman za polijetanje. Kada se napokon pojavila polarna svjetlost, Horacio je postao prva osoba koja se „kupala“ u Aurori.

„Osjećao sam se sjajno. Bio sam izuzetno sretan jer sam iskoristio ovu priliku. Definitivno, vratiću se u Tromsø, ali sljedeći put na ljeto“, zaključio je Llorens.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi