Hrabri Takam nije uspio: Joshua ostao na tronu

Trijumf šampiona

Hrabri Takam nije uspio: Joshua ostao na tronu

M. Šljivak

Anthony Joshua odbranio je naslove prvaka teške kategorije po verzijama WBA, IBF i IBO. Britanski bokser je večeras u Cardiffu pobijedio Kamerunca sa francuskim pasošem Carlosa Takama tehničkim nokautom u 10. rundi.

Joshua je kao apsolutni favorit ušao u ovaj meč. Takam je ipak pogazao veliku hrabrost jer je odustajanjem Kubrata Puleva dobio šansu za napad na titule samo 12 dana ranije, ali večeras nije imao previše šanse protiv fantastičnog Britanca.

Dosta oprezno su oba borca ušla u prvu rundu. Tek u finišu ovog dijela borbe vidjeli smo pokušaje Joshue da ugrozi protivnika, ali nije viđen nijedan ozbiljniji udarac u uvodne tri minute.

Činilo se kao da je Takam našao pravo rješenje za šampiona. Međutim, Joshua je uspio da "načne" Kamerunaca tokom druge runde i bilo je vidljivo kako Kamerunac već polako popušta pred naletima Joshue.

Takam je sa druge strane bio dosta defanzivan. Ipak, uspio je da zada nekoliko lijevih krošeja pri ulasku u razmjenu, ali šampion je bez problema podnio ove udarce.

Žestoko je su obojica boraca ušla u četvrtu rundu. Joshua je pokušavao serijama da uzdrma protivnika, ali je Takam radio odlične kontre i pravio je probleme prvaku. Primljeni su prvi ozbiljniji udarci, arkada Takama je pukla i u ovom dijelu borbe je bio i u nokdaunu. Ipak, gong ga je spasio i Takam je preživio ovaj dio borbe.

Nastavio je šampion da pogađa rivala i u petoj rundi. Otvorena arkada je kamerunskom borcu pravila velike probleme, što je Joshua maksimalno koristio. 

Takam je izgledao potpuno umorno i dekoncentrisano u tim trenucima, Joshua je pokušavao da što prije završi meč, ali je njegov protivnik pokazivao znakove života krajem pete runde. 

Koristio je britanski borac sve prednosti. Ipak, šesta runda je donijela nešto mirniji uvod, ali je Takam dobio nekoliko ozbiljnih udaraca u finišu runde, a bilo je vidljivo kako izazivač sve više posrće u ovom duelu, no AJ nije uspio da zada konačan udarac.

Kamerunac nije želio tek tako da se preda. U sedmoj rundi je iznenđujuće vršio napade na Joshuu i uspio je nekoliko puta dobro da zaprijeti. Ipak, AJ je već stekao veliku bodovnu prednost i samo se čekalo da doda gas i da nokautira protivnika.

Defanziva Takama je radila dobro, ali je u osmoj rundi primio težak krošej koji ga je umalo poslao na pod. Ipak, preživio je i ovo, te je uspio da uzvrati krajem runde.

Imao je Kamerunac problema sa oba oka. Međutim, hrabra borba mu je donosila rezultat, nije imao šta izgubiti i koristio je sve šanse da ugrozo najboljeg teškaša svijeta. Bilo je vidljivo i da Joshuini udarci imaju sve manje snage i nisu bili razorni kao u uvodnim minutama meča.

Ipak, u 10. rundi meč je prekinut. Nakon serije teških udaraca sudija je odlučio da prekine meč i da završi večerašnji duel. Možda i prerano, jer Takam nije bio previše uzdrman.

Ovo je Joshui 20 pobjeda u karijeri i svih 20 mečeva je dobio nokautom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi