Hrvanje, squash ili baseball/softball na OI 2020.

Odluka u septembru

Hrvanje, squash ili baseball/softball na OI 2020.

M. Maksimović

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) uvrstio je hrvanje, squash i baseball/softball na skraćenu listu sportova kandidata za Olimpijske igre 2020. godine.

Samo jedan od ova tri sporta naći će se u programu OI 2020. godine, a koji će to biti doznat ćemo u septembru ove godine na Generalnoj skupštini MOO-a u Buenos Airesu kada će biti i poznat domaćin tih igara. Među kandidatima za uži izbor bili su i karate, koturaljkanje, sportsko penjanje, wushu i wakeboarding koji sada moraju čekati četiri godine za novi pokušaj.

"Mislim da se na listi nalazi dobar mix individualnog i ekipnog sporta," izjavio je dopredsjednik MOO-a Thomas Bach.

Hrvanje je jedan od najstarijih olimpijskih sportova, međutim u martu ove godine Izvršni odbor MOO-a je predložio njegovo brisanje iz programa. Baseball i softball su posljednji put bili u programu OI 2008. u Pekingu, dok squash nikada nije bio u programu OI.

Sportovi koje ćemo sigurno gledati na programu OI 2020. godine su: streljaštvo, atletika, badminton, košarka, boks, kanu, konjički sport, biciklizam, mačevanje, gimnastika, nogomet, rukomet, hokej na travi, judo, moderni pentatlon, veslanje, jedrenje, streljaštvo, taekwondo, tenis, stolni tenis, triatlon, plivanje, odbojka i dizanje utega. Za domaćinstvo OI konkuriraju Madrid, Istanbul, Baku i Doha.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.