Hvala: BiH u transu, Amel Tuka bronzani
FOTO: EPA

Prva medalja za Bosnu i Hercegovinu

Hvala: BiH u transu, Amel Tuka bronzani

A. Beganović

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka osvojio je bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u disciplini 800 metara.

Sjajni Amel Tuka obradovao je Bosance i Hercegovce. Do danas Bosne i Hercegovine nije bilo na agtletskoj mapi, ali od 25. avgusta stvari su se promijenile.

Tuka je trku počeo kao i one prethodne na Svjetskom prvenstvu. Na samom otvaranju je bio na začelju, a onda je u posljednjih 300 metara ubrzao.

Polako se probijao prema samom vrhu i na kraju je stigao do trećeg mjesta, do historijske medalje za Bosnu i Hercegovinu.

Zlatnu medalju je osvojio Kenijac David Lekuta Rudisha, dok je srebro uzeo Poljak Adam Kszczot. 

Ime i prezime država vrijeme
David  Rudisha Kenija 1:45:84
Adam Kszczot Poljska 1:46:08
Amel Tuka Bosna i Hercegovina 1:46:30
Ferguson Rotisch Kenija 1:46:35
Pierre-Ambroise Bosse Francuska  1:46:63
Musaeb Balla Katar  1:47:01
Nader Belhanabel Maroko 1:47:09
Alfred Kipketer Kenija 1:47:66

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.