I Grant Hackett završio na odvikavanju

Još od 2003. godine uzimao Stilnox

I Grant Hackett završio na odvikavanju

Grant Hackett ide stopama Iana Thorpa. I on je baš kao i Thorpe morao tražiti pomoć zbog ovisnosti o lijekovima. Tridesettrogodišnji Hackett je tokom karijere osvojio tri naslova olimpijskog pobjednika te deset naslova svjetskog prvaka, a u Sydneyu je bio najbolji na 1.500 metara slobodno te u štafeti na 4x200 m slobodno.

Pored toga Hackett je rušio svjetske rekorde na 800 i 1500 metara slobodnim stilom. Hackett će se u jednoj klinici u SAD-u pokušati odviknuti od sredstava za spavanje. Još ranije je Hackett imao problema sa tabletama što je i sam jednom prilikom priznao.

On je često uzimao jake sedative i da je vremenom postao ovisan. Lijek koji je Grant uzimao u Australiji zove se  Stilnox, a u Sjevernoj Americi Ambien. Još od ranije je bilo poznato kako je Hackett  Stilnox počeo koristiti 2003. godine na Svjetskom prvenstvu u Barseloni, kao i da ga je uzimao godinu dana kasnije na Igrama u Atini. Nakon što su ga doktori australske rerpezentacija zabranili,  Grant ga je nastavio
uzimati na svoju ruku  i 2008. godine na OI-u u Pekingu.

Bivši Hackettov trener Dennis Cotterell kazao da je upravo zbog korištenja navedenog lijeka plivač ostao bez zlatne medalje u Pekingu i dodao da je nekoliko puta hodao u snu po olimpijskom selu.

Nezvanično, australski doktori su zabranili ovaj lijek  nakon što je otkriveno da ima i neželjene efekte kao što su hodanje u snu, pa čak i vožnja automobila.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.