Istanbul želi Olimpijadu 2020.

Istanbul želi Olimpijadu 2020.

Istanbul je danas na sjednici Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani podnio kandidaturu za organizaciju ljetnih olimpijskih igara 2020. godine.

Nakon što je Rim otkazao kandidaturu, protukandidati turskom gradu su Tokio, Doha, Madrid i Baku, prenose agencije. 

Istanbulu će to biti peti pokušaj za dobijanje domaćinstva najvećeg sportskog događaja. Turska metropola je imala neuspješne kandidature za olimpijade održane 2000., 2004., 2008. i 2012. godine.  

"To je potpuno novi koncepti i kandidatura nove Turske'', kazao je optimistično vođa turske delegacije Hasan Arat.

U Italiji još negativno odjekuje odluka premijera Maria Montija, koji je u vremenu teških ekonomskih prilika na Apeninskom poluotoku odbio dati finansijsku podršku olimpijskom projektu Rima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.