Izvršni Olimpijski komitet donira dva miliona dolara!

Solidarnost sporta ne poznaje granice

Izvršni Olimpijski komitet donira dva miliona dolara!

S. Bošković

Internacionalni Olimpijski komitet(IOC) objavio je danas da planiraju napraviti fond od dva miliona dolara, koji bi bio dostupan odah, za sportske projekte usred rastuće izbjegličke krize na Bliskom Istoku, Africi i Europe.

Govoreći u fondu, predsjednik IOC-a, Thomas Bach je rekao: "Svi smo potreseni zbog strašnih vijesti i srceparajućih priča u proteklim danima. Sa ovom užasnom krizom koja se odvija na Bliskom Istoku, Africi i Europi, sport i Olimpijski pokret željeli su odigrati udio u tome šaljući humanitiranu pomoć izbjeglicama. Napravili smo brzo odluku kojom bi ovaj novac trebao postati dostupan odmah."

Bach je istakao važnost sporta u ovakvim trenucima i da on može izbjeglicama olakšati muke. IOC je surađivao sa UNCHR-om (Agencija UN-a za izbjeglice) preko dvije decenije na sportskim programima koji pomogli hiljadama izbjeglica širom svijeta.

Nacionalni Olimpijski komiteti i ostale zainteresirane stranke bile su pitane da pomognu ovom projektu.

"Zbog prirode ove krize zadaci ovog projekta i distribucija ovog fonda bit će realizirani veoma brzo. Mi smo u mogućnosti da surađujemo sa našim partnerima u Nacionalnim Olimpijskim komitetima i stručnim agencijama koje bi trebale pomoći najugroženijim područjima.", objasnio je Bach.

Fond se sastoji od miliona dolara koje donira IOC, a drugi milion donirala je organizacija "Olimpijska solidarnost", koja podržava Nacionalne Olimpijske komitete.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.