Jedriličar Erik Heil obolio je od bakterijske infekcije kože

Zbog zagađene vode u zaljevu Guanabara

Jedriličar Erik Heil obolio je od bakterijske infekcije kože

Od trenutka kada je Rio izabran za domaćina Olimpijskih igara, piše se i pričao o problemima sa kojima su organizatori suočeni. Jedan od najvećih problema predstavlja zagađenost vode u zaljevu Guanabara. Slike koje su posljednjih mjeseci stizale sa ovog mjesta govore o katastrofalnom stanju.

Neki od takmičara još ranije su imali prilike upoznati se sa situacijom tokom treninga.
Trenutačno, blizu 50 posto otpadnih voda iz kanalizacije završava u Guanabara zaljevu, a veliki je problem i smeće koji
ljudi bacaju u more. Prema istraživanju koje je nedavno napravila agencija Associated Press, na nekim mjestima ima
čak 1,7 miliona puta više bakterija od dozvoljene razine. Organizatori se protiv smeća bore i posebnim brodovima
koji skupljaju smeće, ali to je samo kratkotrajno rješenje. U proteklom periodu tamo je održana jedriličarska
predolimpijska regata, nakon koje su se pojavili dodatni problemi.  Njemački jedriličar Erik Heil obolio je od bakterijske
infekcije kože nakon nastupa na predolimpijskoj regati u Rio de Janeiru.

Heil je po povratku iz Rio de Janeira, gdje je zajedno sa Thomasom Ploesselom osvojio treće mjesto u klasi 49er, završio u bolnici s teškom infekcijom na nogama i kuku.

"Nikada u životu nisam imao infekciju na nogama. Sada sam sav u ranama. Doktori smatraju kako sam bakteriju pokupio u zagađenoj vodi u Marini da Glorija gdje završava kanalizacija gradskih bolnica," izjavio je njemački jedriličar.

Njemački olimpijski odbor ovom je slučaju pristupio ozbiljno i odmah je o svemu obavijestio organizatore OI u Rio de Janeiru, te Međunarodni olimpijski odbor (MOO). Nijemci strahuju kako bi za vrijeme OI moglo biti još ovakvih vijesti.

"Ovo je vrlo ozbiljna situacija. Zdravlje sportaša je ugroženo i organizatori OI moraju nešto učiniti," poručili su iz Njemačkog olimpijskog odbora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije