Jonathan Paredes je pobjednik na Starom mostu!

Red Bull Cliff Driving

Jonathan Paredes je pobjednik na Starom mostu!

E. Škorić

Prvo takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u našoj zemlji donijelo je mnogo iznenađenja, možda i najviše u cijelom prvenstvu.

Ispred sjajne mostarske publike koja je preplavila plažu ispod Starog mosta, pobjednik je bio Jonathan Paredes, ostavivši iza sebe mnoge favorite. Drugo mjesto je osvojio njegov sunarodnjak Sergio Guzman, a treće Amerikanac David Colturi.

Meksikanac Jonathan Paredes nije mogao ni zamisliti bolji rođendanski poklon! Dečko koji je jučer napunio 26 godina, Stari most će pamtiti jako dugo i jako lijepo. U Mostaru je ostvario svoju prvu pobjedu na takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva i time izbio na treće mjesto u ukupnom poretku prvenstva. Dvostruko slavlje za Meksiko je sa drugim mjestom osigurao Sergio Guzman, dečko koji je nastupio kao takmičar sa pozivnicom.

Aktuelni prvak Gary Hunt je po prvi put ove sezone ostao bez pobjedničkog postolja, osvojivši tek petu poziciju, a do mjesta među prva tri nije mogao ni miljenik mostarske publike Orlando Duque, koji je bio sedmi. Blake Aldridge, koji je do ovog takmičenja bio drugi u ukupnom poretku, nije se čak ni plasirao u finalnu rundu.

Paredes je bio najbolje plasirani nakon jučerašnje kvalifikacijske runde, a pošto Brazilac Jucelino Junior jučer nije nastupio zbog bolesti, on danas nije imao protivnika u duelu jedan-na-jedan. Bez obzira, izveo je oba skoka duela, i u finalnu rundu ušao kao vodeći. U finalnoj rundi skokova u vodstvu su se smjenjivali David Colturi, Sergio Guzman, da bi Paredes na kraju fenomenalnim skokom potvrdio svoj trijumf.

Pred 12 hiljada ljudi ispod Starog mosta i pod vrelim hercegovačkim suncem, publika je uživala u nevjerovatnim akrobacijama najboljih svjetskih skakača, pružajući im sjajnu podršku cijelo vrijeme. Mostar je za ovo takmičenje disao danima i nestrpljivo ga očekivao, a skakači su ta očekivanja više nego opravdali i priredili spektakularnu predstavu. Pobjednici su ispraćeni gromoglasnim aplauzom, uz nadu da će elitni svjetski skakači ubrzo ponovo doći u grad na Neretvi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.